Epoca de Aur, analizată la Antena 3. Rejudecarea procesului lui Nicolae Ceauşeşcu, după 25 de ani

Emisiune eveniment la Antena 3, la 25 de ani de la moartea cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, care respectă în mare parte cutumele judecatoreşti, în cadrul căreia se judecă o epocă despre care se spunea că este de aur, dar despre care, cei care au trăit-o, spun exact opusul.

Moderată de Dana Grecu, emisiunea specială prezentată marți seară la Antena 3 dezbate acuzațiile pentru care ar fi trebuit judecat Nicolae Ceauşescu şi ce condamnare ar fi meritat, rememorând, totodată, ce au avut românii de îndurat în perioada comunismului.

Pentru reeditarea procesului cuplului Ceaușescu, avocaţii Lucian Bolcaş şi Sergiu Andon au acceptat rolul de judecători, în timp ce Doru Viorel Ursu, fost preşedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti în 1989, a acceptat rolul avocatului Apărării.

"Ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 nu a fost un proces, nici măcar o mascaradă de proces. A fost ceva care sfidează orice idee de justiţie şi idee de drept. De aceeea e necesară dezbaterea de astăzi", a spus Lucian Bolcaş, în debutul emisiunii.

"Eu nu apăr astăzi un sistem, ori un om. Eu apăr dreptul poporului român de a şti adevărul istoric", a spus și Doru Viorel Ursu.

România, o ţară înfometată

Unul dinrte capetele de acuzare a fost înfometarea poporului român, când alimentele se vindeau la porție în ultima decadă a comunismului. Românii formau cozi nesfârşie încă din timpul nopţii pentru a prinde o bucată de pâine sau o halcă de carne. Se estimase că o jumătate de pâine era suficientă pentru o persoană. Lumina, butelia sau căldura se dădeau şi ele cu raţia.

În consecință, românii îşi căutau cunoştinţe vitale (la abator, la alimentară, la Peco sau la butelii) pentru a putea face rost, "pe sub mână", de tot ce i-ar fi costat nopţi la cozi şi încăierări pentru obţinerea unui loc la rând.

"Problema României în perioada aceea nu era că nu aveam sau că se ducea totul la export, ci că se crease o piaţă neagră, paralelă, înfiorătoare, mult mai puternică decât cea de acum. Totul se dădea pe pile şi relaţii", a comentat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, martor în rejudecarea procesului lui Nicolae Ceauşescu.

Kemenici, despre procurorul Gică Popa, după execuția Ceușeștilor: "Dumnezeu să mă ierte pentru ce am făcut"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel