Entuziasm la Londra: Boom economic după Brexit

Un grup de deputaţi conservatori pro-Brexit prezic un boom economic pentru Marea Britanie.

Un grup de deputaţi conservatori pro-Brexit prezice un boom economic pentru Marea Britanie după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), într-un proiect publicat marţi şi care propune ruperea tuturor relaţiilor cu blocul comunitar, contrar planului premierului Theresa May, informează AFP.

Opunându-se 'planului Chequers' al şefei guvernului conservator, care prevede menţinerea unor relaţii comerciale strânse, acest grup, denumit 'Economiştii pentru liber-schimb' (Economists for Free Trade, EFT), avansează drept alternativă 'un acord comercial mondial conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Acest lucru i-ar permite Marii Britanii, după ieşirea sa din UE prevăzută pentru 29 martie 2019, 'să părăsească piaţa unică şi uniunea vamală, să reia controlul asupra frontierelor, legilor şi reglementărilor noastre, ne va elibera (de deciziile) Curţii de Justiţie a UE (CJUE) şi ne va oferi libertatea de a stabili propriile noastre relaţii comerciale cu restul lumii', se spune în raport.

Venituri suplimentare, previziuni

'Gospodăriile clasei mijlocii vor câştiga cu 8% mai mult, în timp ce cei mai săraci vor vedea o creştere de 15%', potrivit acestui plan care prevede, de asemenea, că Ministerul britanic de Finanţe va beneficia de '10% de venituri suplimentare, adică în jur de 80 de miliarde de lire (90 de miloane de euro)'. Acest proiect 'nu implică o 'ieşire' din negocierile cu Bruxellesul, pentru că există alte aspecte (...) ale noii relaţii între UE şi Marea Britanie asupra cărora trebuie să se ajungă la un acord', precizează EFT, citând 'aprovizionarea cu electricitate a Irlandei de Nord' sau 'drepturile cetăţenilor'.

Mai mulţi eurosceptici din Partidul Conservator, printre care foştii miniştri Boris Johnson şi David Davis, dar şi deputatul Jacob Rees-Mogg, au fost prezenţi la prezentarea acestui raport. Rees-Mogg a anunţat că organizaţia conservatoare pro-Brexit pe care o prezidează, European Research Group, va dezvălui miercuri soluţia sa pentru Irlanda de Nord, în timp ce Londra şi Bruxelles, care vor să evite revenirea la controlul frontierelor cu Republica Irlandeză vecină, nu reuşesc să ajungă la un acord.

Vezi și: Theresa May, oportunitate: Summitul informal al UE de la Salzburg



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel