Englezii iau la mișto studiul franțuzesc care spune că OMG produc cancer

porumb
porumb

Un articol publicat de ziarul britanic The Telegraph ridiculizează un studiu recent publicat de francezi, care pretinde că porumbul modificat genetic crește riscul de cancer.  The Telegraph scrie că studiul este publicat de cercetători cunoscuți pentru poziția anti-OMG. ”S-a stabilit că alimentele OMG ne vor da cancer tuturor, scrie The Telegraph. Sau mai degrabă șoarecilor, ca să fim mai corecți. Sau, ca să fim și mai exacți, șoarecilor care sunt crescuți tocmai pentru că fac cancer. Sau, pentru a fi plictisitor de preciși, crește riscul de cancer la animalele hrănite cu OMG, dar și la animalele din lotul hrănit cu alte produse”! În concluzie, nu prea arată a studiu științific, susțin cei de la The Telegraph, în articolul ”Cum ne va omorî mâncarea Frankenstein pe toți,  în paturile noastre”.

Posibilă asociere cu politica

Principala problemă a studiului derulat de o echipă condusă de profesorul Eric Seralini, la Caen, este că rezultatele acestuia pot fi atribuite și șansei, neavând rigoare științifică. Englezii sugerează că publicarea acestui studiu ar putea avea conotații politice, fiind legată de alegerile din SUA. Lucrarea lui Seralini apare la doar 6 săptămâni după ce în California s-a votat pentru introducerea unei etichete care să avertizeze asupra conținutului în OMG, într-un an electoral. E momentul ca milioane de oameni să fie înfricoșați, deși miliarde au consumat produse OMG fără niciun risc de cancer, opinează autorul articolului citat.

Pe lângă asocierile cu campania electorală din SUA, pot fi luate în calcul și pozițiile Franței, care s-a opus constant biotehnologiei, preferând culturile tradiționale. Anglia, obligată să importe o mare parte din alimente, susține că tehnologiile moderne de inginerie genetică reduc prețurile și sunt sigure pentru om și mediu. De altfel, SUA, Canada, Brazilia sau țările din Asia au cunoscut creșteri semnificative de producție, folosind plante modificate genetic.

Mai mulți cercetători îl contrazic pe Seralini

Asociații ale firmelor de cercetare în domeniu au contra-atacat, prezentând critici la adresa studiului amintit. Astfel, prof. Maurice Moloney, Director al  Institutului de Cercetare Rothamsted, afirmă că studiul lui Seralini prezintă anomalii care ar fi trebuit corectate înainte de publicare, că a folosit o analiză statistică neconvențională și nu s-a raportat corect la lotul de control. Datele prezentate nu arată diferențe semnificative între lotul testat și cel de control, iar rigoarea e departe de standardele așteptate.

”În opinia mea, metodele, aparatul statistic și raportarea rezultatelor  sunt sub standardele pe care le-aș aștepta de la un studiu științific. Sunt surprins că a fost acceptat de revista în care a apărut, afirmă prof. David Spiegelhalter, de la Universitatea Cambridge. Dr. Wendy Harwood, de la Centrul  John Innes susține că modificarea genetică este o tehnologie fără riscuri de mediu sau pentru sănătate. Cât privește studiul lui Seralini, trebuie să ne întrebăm dacă o dietă exclusivă cu porumb e sănătoasă pentru șobolani și ar fi trebuit realizat alt lot de control. Loturile studiate sunt foarte mici, deci nu se pot trage concluzii. Alți experți au amintit, se arată în poziția oficială a Asociației pro-OMG, că de aproximativ 20 de ani, miliarde de animale din UE au fost hrănite cu furaje provenite din soia modificată genetic, mai ales din America Latină. Nu au fost raportate probleme din partea sutelor de mii de fermieri, autorități sau medici veterinari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel