Emmanuel Macron se confruntă cu proteste masive. Joi, "zi neagră"

Statuia din ceara Emmanuel Macron
Statuia din ceara Emmanuel Macron

Mobilizare socială masivă, pentru joi, împotriva reformelor preşedintelui Emmanuel Macron.

Franţa se pregăteşte pentru o zi neagră, joi, data unei largi mobilizări împotriva reformelor preşedintelui Emmanuel Macron, fiind prevăzute peste 140 de manifestaţii, relatează miercuri AFP.

La SNCF, operatorul francez al căilor ferate, vor circula 40 % din trenurile TGV, 25 % din cele Intercity şi 50 % din trenurile regionale (TER). Patru curse Eurostar au fost deja anulate. Angajaţii de la căile ferate fac grevă şi vor merge să manifesteze împreună cu funcţionarii, iniţiatorii mişcării de joi, pentru a protesta faţă de reforma la SNCF, care desfiinţează mai ales statutul lucrătorilor de la căile ferate, ce garantează un loc de muncă pe viaţă, pentru noii angajaţi.

RATP, operatorul public al metroului parizian şi al unor linii de la periferie, este şi el vizat de un apel la grevă, în sprijinul serviciului public de transport. Dar circulaţia se va desfăşura aproape normal cu metroul, autobuzele şi tramvaiele. Pe liniile de la periferie vor circula trei trenuri din patru. În ce priveşte transportul aerian, vor fi anulate 30 % din zboruri cu plecare şi sosire pe aeroporturile pariziene Roissy Charles de Gaulle şi Orly, şi pe cel din Beauvais (nord-vest de Paris), ca urmare a unui apel la grevă lansat de către controlorii de trafic aerian.

Air France prevede asigurarea a 75 % din zborurile mediu-curier cu plecare şi sosire la Roissy Charles de Gaulle şi 60 % din cele scurt-curier la Orly şi din legăturile regionale. În schimb, compania aeriană prevede menţinerea în totalitate a zborurilor lung-curier.

Apelul la grevă al funcţionarilor, lansat aproape tuturor sindicatelor funcţiei publice, va afecta şcolile - fiind prevăzute închideri ale acestora - precum şi creşele, bibliotecile, canalele publice de televiziune etc.

[citeste si]

Sindicatele funcţionarilor intenţionează să protesteze faţă de dinamitarea funcţiei publice prevăzută, în opinia lor, într-o nouă reformă a preşedintelui Macron. Reforma vizează oficial o flexibilizare a statutului funcţionarilor, permiţând o recurgere mai mare la contractori, precum şi un plan de plecări colective voluntare, considerate un tabu în acest sector. Proiectul vizează desfiinţarea a 120.000 de posturi din cele aproximativ 5,64 milioane ocupate de funcţionari în Franţa, în scopul de a aduce deficitul bugetar francez sub obiectivul european de 3 % din PIB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel