Emmanuel Macron, discurs pentru Europa, după realegerea Angelei Merkel

Macron
Macron

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a susținut marți un discurs în care și-a prezentat propria viziune asupra reformării Uniunii Europene, în propunerile avansate el susținând aprofundarea integrării europene în numeroase domenii.

'Europa pe care o cunoaștem este prea slabă, prea lentă, prea ineficientă, dar numai Europa ne poate da capacitatea de acțiune în lume în fața marilor provocări contemporane', a susținut Macron, potrivit AFP, în discursul rostit la Universitatea Sorbona.

El a propus consolidarea politicii europene de apărare și securitate prin creare unei forțe comune de intervenție, a unui buget comun al apărării, precum și a unei doctrine comune.

Emmanuel Macron a mai cerut crearea unei Academii europene de informații, a unui Parchet european antiterorist și a unei forțe comune de protecție civilă împotriva catastrofelor naturale.

În ceea ce privește criza provocată de valul de migranți către Europa, președintele francez dorește crearea unui Oficiu european pentru azil, care să armonizeze și să accelereze procedurile de azil în toate statele membre, precum și crearea 'graduală' a unei poliții europene de frontieră care să asigure o mai bună protecție a frontierelor externe ale blocului comunitar. 

Moneda euro

În ceea ce privește moneda euro, el a apreciat că 'o putere economică durabilă se poate construi numai în jurul unei monede unice'. 'Pe baza acestei uniuni economice și monetare putem crea o Europă integrată', a continuat președintele francez, pledând astfel pentru o aprofundare a integrării și în zona euro, în special prin crearea unui post de ministru de finanțe al acestei zonei și a unui buget comun care să permită finanțarea investițiilor.

Dar a ținut să adauge că aceste propuneri nu sunt despre 'mutualizarea unor datorii acumulate în trecut sau rezolvarea problemelor financiare ale unei țări sau alteia' și a susținut că obiectivul astfel urmărit trebuie să fie 'reducerea șomajului care afectează unul din cinci tineri europeni' și asigurarea unui mecanism de protecție împotriva diferitelor șocuri economice.

Macron a criticat impozitarea diferențiată a mediului de afaceri în statele UE, în viziunea sa aceasta fiind o practică ce 'slăbește toată Europa'. Prin urmare, viitorul buget multianual al UE trebuie să stabilească niveluri minime și maxime ale taxelor percepute companiilor, iar acele țări care nu acceptă acest lucru să nu mai primească fonduri structurale, a mai cerut președintele francez.

Cât despre ieșirea Marii Britanii din UE, Macron consideră că în câțiva ani această țară, dacă dorește, 'își poate găsi locul' într-o Europă reformată și cu mai multe viteze. 'Europa deja se mișcă cu mai multe viteze. Să nu ne fie frică să o spunem, să o dorim', a subliniat Emmanuel Macron, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel