Emmanuel Macron critică derivele ''capitalismului nebun''

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat marţi la Geneva, la Organizaţia Mondială a Muncii (OIM), derivele ''capitalismului devenit nebun'' promovat de instituţii precum Fondul Monetar Internaţional (FMI) sau Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), care privilegiază politicile de ajustare economică în detrimentul drepturilor sociale, informează AFP. 

Ceva nu mai merge în acest capitalism de care profită din ce în ce mai mult numai unii. Nu vreau să mai considerăm că subiectul ajustării economice şi al datoriei prevalează în faţa drepturilor sociale, a indicat Macron. Atunci când poporul nu-şi mai găseşte partea sa de progres, el poate fi atras de autoritarism, care spune: democraţia nu vă mai protejează împotriva inegalităţilor acestui capitalism devenit nebun, deci vom face ziduri, frontiere, vom ieşi din multilateralism, a explicat el, estimând că criza prin care trecem poate conduce la dezagregarea democraţiilor.

Pe ansamblu, preşedintele francez a pledat pentru revenirea la o economie socială de piaţă în care fiecare să-şi găsească partea, în locul unei captări a bogăţiei numai de câţiva. În caz contrar, hrănim extremele, crede Macron, susţinând şi ideea creării unei ordini publice sociale care să includă un salariu minim pe economie, cum cere Franţa în cadrul UE, şi a unui fond pentru impact social şi de mediu în cadrul G7, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel