Emisarul Kremlinului califică drept 'inacceptabilă' operaţiunea Turciei în Siria

Trimisul special al Kremlinului pentru Siria a calificat marţi drept 'inacceptabilă' ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei, afirmând că operaţiunea nu a fost aprobată în prealabil de Moscova, potrivit Reuters, citând Interfax. 

Aleksandr Lavrentiev, reprezentantul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria, a confirmat că Rusia a intermediat într-adevăr un acord între guvernul sirian şi forţele kurde care prevede că etnicii kurzi cedează trupelor siriene controlul asupra teritoriului pe care îl ocupă. Lavrentiev, care s-a exprimat în faţa presei la Abu Dhabi în cadrul vizitei oficiale a preşedintelui rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, a declarat că negocierile între kurzi şi regimul de la Damasc au avut loc la baza aeriană rusă Hmeimim, provincia Latakia.

Autorităţile ruse 'au îndemnat întotdeauna Ankara la reţinere' faţă de Siria, a spus responsabilul diplomatic rus, întrebat dacă a existat într-adevăr un acord între Rusia şi Turcia cu privire la ofensiva turcă în nord-estul Siriei, aşa cum declarase anterior preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, notează Interfax în pagina sa electronică.

'Securitatea frontierei turco-siriene trebuie să fie asigurată de trupele guvernamentale (siriene) care trebuie desfăşurate de-a lungul întregii frontiere (cu Turcia). De aceea noi nu am abordat niciodată şi nu am susţinut ideea trimiterii de trupe turceşti, fără a mai vorbi de forţe ale opoziţiei armate siriene', a afirmat el. În acelaşi timp, Aleksandr Lavrentiev şi-a exprimat îngrijorarea că această operaţiune 'poate într-adevăr să perturbe pacea fragilă interconfesională în acele zone ale Siriei'. Aceste zone 'sunt populate nu doar de kurzi, dar şi de arabi şi sunniţi.

Când oameni care nu au trăit niciodată acolo sunt relocaţi, aceasta provoacă nemulţumiri în rândul localnicilor care au locuit de secole pe aceste teritorii', a subliniat reprezentantul special al preşedintelui rus. Rusia nu va permite confruntări între armatele turcă şi siriană în contextul operaţiunii militare desfăşurate de Ankara în nord-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde, a mai asigurat el. 'Ciocnirile (turco-siriene) nu sunt în interesul nimănui şi în plus ar fi inacceptabile.

De aceea, desigur, nu vom lăsa (lucrurile) să ajungă acolo', a spus Lavrentiev, citat de agenţia de presă oficială TASS. Forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au preluat controlul în totalitate asupra oraşului sirian Manbij şi a împrejurimilor sale, în cadrul desfăşurării destinate să contracareze ofensiva turcă, a indicat Moscova marţi, informează AFP. 'Forţele guvernamentale siriene au preluat controlul asupra oraşului Manbij şi a localităţilor învecinate', a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Poliţia militară rusă, potrivit textului, 'efectuează patrulări la frontiera de nord-vest a regiunii, de-a lungul liniei de contact între forţele siriene şi turce'. Sosirea forţelor guvernamentale siriene în Manbij, controlat din iulie 2018 de un consiliu militar compus din combatanţi arabi şi kurzi, este o premieră din 2012. Oraşul este situat la 30 de kilometri de graniţa turcă, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel