EXCLUSIV  Eminescu, tăios față de Rusia. Tomac: A avut un creion destul de ascuțit și nu a iertat pe nimeni

Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Europarlamentarul Eugen Tomac a vorbit despre activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, de multe ori "tăioasă" la adresa Rusiei. 

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, prin prisma unui text al poetului din 1878 în care aduce critici dure la adresa Rusiei și lumii salve:

"Duminica trecută (n.r. 15 ianuarie 2023) a fost Ziua Culturii Naționale și am remarcat o postarea a dumneavoastră care s-a bucurat de mult interes din partea publicului. Au fost organizate momente artistice, felicitări, etc. Ați aruncat în arenă un fragment din publicistica lui Mihai Eminescu, legată de Rusia“, a precizat jurnalistul Val Vâlcu.

"Așa este! Am încercat de Ziua Culturii Naționale să aduc în actualitate gândurile românului complet, cum îi spun clasicii, omului care a încercat să definească starea noastră de spirit și, evident, să treacă în revistă și riscurile la care suntem expuși. În iunie 1878, Eminescu scria în Timpul un text extraordinar în care definea relația noastră cu Rusia și, respectiv, cu lumea slavă.

Este important și am încercat să subliniez acest aspect, faptul că el era destul de mâhnit pentru că tocmai se încheiase Războiul de Independență, dar România pierduseră cele trei județe din sudul Basarabiei pe care Rusia le-a anexat. Pe fondul acestor nemulțumiri, Eminescu a reușit să ne lase un text extraordinar, în care explică ce urmărește Rusia în relația cu noi și de ce este importat ca noi să știm foarte bine să ne evaluăm riscurile privind în trecutul deloc îndepărtat.

Totuși, cei 150 și ceva de ani nu sunt departe la scară istorică de evoluția noastră că națiune și mă bucur că acest articol pe care l-am găsit în operele politice a fost atât de interes pentru cei care urmăresc opiniile politice ale gazetarului, pentru că nu a fost doar poet, ci a avut un creion destul de ascuțit și nu a iertat pe nimeni“, a spus, la DC News, europarlamentarul Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Aderarea la Schengen. Tomac: Sentimentul meu e că și altor țări le-a convenit respingerea României. Curtea Europeană de Justiție, singura șansă de câștig

Printre cuvintele lui Eminescu din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Eugen Tomac a amintit:

"Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pământului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român“, scria Eminescu în 1878 în ziarul Timpul.

CITEȘTE ȘI     -     Tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Tomac: Putin trebuie să răspundă pentru fiecare viață distrusă și fiecare destin frânt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel