Emil Constantinescu, îndurerat: "Rămas bun, prieten respectat și prețuit!"

Emil Constantinescu, fostul președinte al României a transmis un mesaj în memoria lui Radu Călin Cristea, cel care s-a stins din viață la vârstă de 65 de ani. 

"In memoriam Radu Călin Cristea

Ne-a unit o prietenie discretă şi sobră şi resimt dureros dispariţia sa. Radu Călin Cristea face parte din stirpea oamenilor de cultură autentici şi din galeria marilor jurnalişti ai României. Generaţia sa a adus un suflu nou în presa românească după Revoluţia din Decembrie 1989, iar el s-a impus printre cei mai buni. Talentul, cultura, analiza lucidă şi sclipitoare, conştiinţa civică şi naţională, ataşamentul profund pentru democraţie şi valorile europene sunt liniile directoare ale scrierilor sale.

Am aflat despre Radu Călin Cristea prima dată în anii '80, într-o perioadă în care colegii din Universitatea din Bucureşti ne cunoşteam prin cărţi, chiar dacă eram în facultăţi vecine. Pe vremea aceea, la librăria Eminescu erau căutate şi citite şi cărţi de critică literară, iar "Despre frontierele inocenţei" punea în lumină poezia lui Emil Botta, cunoscut de mulţi doar ca un mare actor de teatru. Ne-am întâlnit apoi în 1995, la sediul din Praga al Europei libere, când modera emisiunea "Actualitatea românească", unul din puţinele canale prin care mesajul Convenţiei Democratice putea ajunge la cei care luptau pentru democratizarea României.

Vizite reciproce și momentul cunoașterii fiicei Anastasia



Apropierea noastră s-a produs însă după încheierea mandatului meu prezidenţial. Şi, tocmai de aceea, prietenia care s-a născut în 2004 s-a dezvoltat şi a continuat de-a lungul anilor, a fost curată şi sinceră, deasupra intereselor conjuncturale, a intenţiei de a obţine avantaje reciproce. Eu nu eram liderul politic şi civic care îşi caută aliaţi printre vârfurile mass-media, el nu era jurnalistul care urmărea să intre în culisele puterii. Noi eram, într-un mod simplu şi adevărat, prieteni. Radu Călin Cristea mă vizita la Fundaţia Română pentru Democraţie şi petreceam împreună ore întregi schimbând idei. La rândul meu, îl vizitam la Muzeul Literaturii Române, în perioada în care a fost directorul instituţiei, participam la lansările de carte la care mă invita şi, uneori, în toiul nopţii îmi trimitea prin e-mail articolele sale. Aproape întotdeauna, referinţele şi viziunile noastre în literatură, filosofie, artă, istorie, ştiinţe politice erau asemănătoare.

Prietenia noastră a fost discretă şi sobră, pentru că discreţia şi sobrietatea l-au caracterizat întotdeauna pe omul Radu Călin Cristea. Fiecare dintre întâlnirile cu Radu Călin Cristea m-a îmbogăţit şi sper că şi eu am putut să-i ofer aceeaşi îmbogăţire. Nu voi şti niciodată dacă a fost aşa, pentru că efuziunile nu-i erau caracteristice, dar îmi va rămâne în memorie momentul în care a venit să mi-o prezinte pe fiica sa Anastasia.
Publicistul şi scriitorul Radu Călin Cristea a fost incisiv, fidel conştiinţei sale şi devotat unui adevăr înalt, făuritor de istorie. Ne părăseşte acum unul din oamenii curaţi, din păcate tot mai puţini, într-o lume tot mai murdară.

Rămas bun, prieten respectat şi preţuit!" este mesajul lui Emil Constantinescu. 

*notă: intertitlul aparține redacției.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel