Emil Boc, audiat la Înalta Curte. Primele declaraţii

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a fost audiat joi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor, în dosarul în care fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Valerian Vreme este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu licenţele Microsoft. 

La solicitarea judecătorilor, Emil Boc a dat explicaţii în legătură cu nota de fundamentare aprobată de Guvern, pe vremea când el era prim-ministru, privind achiziţionarea de licenţe educaţionale. 

Ce a declarat Emil Boc 

"Despre încheierea propriu-zisă a contractului privind licenţele educaţionale nu am informaţii, deoarece nu intra în sfera de competenţă a funcţiei pe care o deţineam, însă pot să relatez despre nota de fundamentare, cu care am fost sesizat în cadrul Guvernului, notă prin care eram informat că expiraseră licenţele Microsoft şi nu mai puteau fi folosite în şcoli. În legătură cu adoptarea notelor în Guvern, acestea nu urmează procedura hotărârilor de guvern sau a altor acte normative.

Am avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi cu ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. Mi-am dat seama că era o problemă presantă, cu implicaţii bugetare şi în sistemul educaţional, putând duce chiar la blocarea utilizării calculatoarelor în şcoli. După dezbaterea în Guvern a notei respective, am semnat înscrisul şi l-am înaintat ministerului emitent. În Guvern nu s-a discutat despre legalitatea contractului, pentru că nota nu are un asemenea specific juridic, ci au fost discutate aspecte tehnice. La nivel de prim-ministru se discută doar probleme de politici publice, iar aspectele de legalitate erau asigurate de serviciile suport ale ministerelor sau ale Guvernului", a precizat Emil Boc. 

Ce spun procurorii DNA

Potrivit DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Valerian Vreme, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. 

Procurorii mai spun că acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent. Conform aceleiaşi surse, D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro şi, ulterior, Ministerul Comunicaţiilor a achitat acestei firme suma totală de 13.904.599 de euro. 

"Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte, un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar, pe de altă parte, un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", mai spun procurorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel