Embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va putea fi prelungit până pe 15 septembrie

Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina / Foto: Pixabay, de Hans Benn
Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina / Foto: Pixabay, de Hans Benn

Statele vecine Ucrainei vor putea prelungi embargoul care vizează importul cerealelor până pe 15 septembrie.

Embargoul care vizează importurile de cerealele din Ucraina va putea fi prelungit până la data de 15 septembrie, potrivit unui draft de reglementare de la Comisia Europeană, a anunțat luni ministrul Agriculturii din Polonia, transmite Agerpres, citând Reuters.

La data de 2 mai, Uniunea Europeană a impus restricţii până pe 5 iunie, pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe din floarea soarelui provenite din Ucraina, în ideea de a diminua oferta în exces de cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. Măsura a venit după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ieftine din Ucraina fac producţia locală neprofitabilă.

Executivul comunitar a spus că în această perioadă, grâul, porumbul, rapiţa şi seminţele din floarea soarelui provenite din Ucraina vor putea fi vândute în orice altă ţară din blocul comunitar.

Ministrul polonez al Agriculturii: Sper că va intra în vigoare începând de mâine



Comisia a informat anterior că ar putea extinde restricţiile la importurile de cereale din Ucraina şi dincolo de 5 iunie, dacă situaţia excepţională va continua.

"Am primit de la Comisia Europeană un draft al unei noi reglementări care interzice importurile a patru produse în cele cinci ţări. Data prevăzută în draft este 15 septembrie. Acesta este doar un draft, dar eu sper că va intra în vigoare începând de mâine", a scris ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, într-o postare pe Twitter.

Anterior, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina în ideea de a ajuta autorităţile de la Kiev să contracareze invazia rusească. Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu au mai putut fi exportate pe mare din cauză că porturile ucrainene au fost blocate din cauza războiului.

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, a făcut un apel săptămâna trecută pentru eliminarea necondiţionată a tuturor restricţiilor la export impuse produselor agricole ucrainene cu ocazia discuţiilor cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel