Emanuel Macron, scrisoare deschisă către englezi, după BREXIT. Primele concluzii ale despărţirii dintre Regat şi UE

Macron
Macron

Preşedintele Franţei, Emanuel Macron, a trimis o scrisoare deschisă poporului britanic după oficializarea BREXIT. Acesta i-a asigurat pe englezi de prietenia Franţei, dar le-a transmis şi în ce condiţii Marea Britanie va putea colabora cu Uniunea Europeană. 

"Dragi prieteni din Marea Britanie, 

Ţara voastră tocmai a părăsit UE, după 47 de ani petrecuţi împreună. Este rezultatul deciziei suverane a poporului britanic, exprimată în referendumul din 2016, o alegere democratică pe care Franţa a respectat-o mereu. 

Cu toate astea, trebuie să vă spun, ca aliat şi, mai important, ca prieten şi adevărat european, cât de trist sunt de această plecare. Şi nu pot să nu mă gândesc la milioanele de britanici care astăzi încă sunt ataşaţi de UE. Mă gândesc la sutele de mii de cetăţeni francezi din Marea Britanie, dar şi la cetăţenii britanici din Franţa care se întreabă acum despre drepturile şi viitorul lor. Îi asigur pe toţi că îi vom proteja!", a scris Emanuel Macron pe Facebook. 

De ce a avut loc BREXIT - concluziile lui Macron 

"Vă mai spun şi că această plecare este un şoc pentru europeni. Este pentru prima dată când o ţară a plecat din comunitatea europeană. Marea Britanie nu a fost acolo de la început, din 1950, dar îi datorăm atât de mult, mai ales pentru viziunea istorică pe care a avut-o Winston Churchill. Iar din 1973, deşi uneori am avut relaţii tensionate, Marea Britanie a fost un jucător important în proiectul european, în mod special în ceea ce priveşte construcţia unei singure pieţe economice. Un jucător mai important şi decât îşi imaginau britanicii! 

Această ieşire trebuie să fie un şoc, e clar! Nu poate fi nimic trivial aici. Trebuie să înţelegem motivele şi să tragem toate învăţămintele. Respingerea unei Europe pe care liderii politici au învinuit-o, de multe ori, pentru toate relele, pentru a evita confruntarea cu propriile greşeli este unul dintre motive.  Altul este lipsa de eficienţă a Uniunii. Lipsa de protecţie, distanţarea de realităţile de zi cu zi. 

Sunt convins, aşadar, că Europa are nevoie de un nou ritm, într-o lumă în care nevoia de control, securitate şi protecţie este mai mare ca oricând. Poate îmi veţi spune că nu mai este problema voastră. Nu cred asta! Marea Britanie nu are niciun interes să vadă Uniunea Europeană slabă. Mă lupt în fiecare zi, şi voi continua să fac asta, pentru o Europă unită, suverană şi democratică, ale cărei puncte tari vor întări continentul.", a mai scris preşedintele Franţei. 

Condiţii pentru Marea Britanie

"Ştiu că Franţa a fost "dură" încă de la începutul negocierilor pentru BREXIT. Am vrut să apăr principiile existenţiale ale modului în care UE funcţionează: supunerea la regulile privind piaţa unică, unitatea europeană, stabilitatea în Irlanda. Nu sunt inflexibilităţi birocratice, ci fundaţia UE. Dar pot să vă spun că în niciun moment Franţa sau cetăţenii francezi au avut dorinţă de răzbunare. 

Tocmai de asta cred că Franţa şi Marea Britanie trebuie să privească acum spre viitor şi să construiască o nouă relaţie. Guvernul britanic vrea ca totul să se mişte repede. Suntem pregătiţi pentru asta. 

Este în interesul nostru comun să definim ca solid un parteneriat în apărare şi securitate cât mai rapid. De asemenea, trebuie să cooperăm în ceea ce priveşte poliţia, sistemul judiciar, protecţia mediului, ştiinţe şi cultură. Permiteţi-mi să fiu sincer, aşa cum am fost mereu: accesul uşor la pieţele europene va depinde de gradul în care regulile europene sunt acceptate. Pentru că nu putem permite dezvoltarea unei concurenţe neloiale care să ne dividă.", a continuat Macron. 

"Nu a fost la revedere"

"Mi-ar plăcea să înceapă un nou capitol între ţările noastre, bazat pe punctele noastre tari. Anul acesta vom sărbători 80 de ani de la apelul lansat de Generalul de Gaulle. Francezii ştiu foarte bine ce le datorează britanicilor, care au permis republicii noastre să trăiască. Voi fi la Londra în iunie, pentru a acorda oraşului distincţia Legiunea de Onoare, ca tribut pentru imensul curaj al unei întregi ţări. 

Dragi britanici, plecaţi din UE, dar nu plecaţi din Europa. Nici nu sunteţi complet detaşaţi de Franţa sau de prietenia acestui popor. Canalul Mânecii nu a reuşit niciodată să ne separe destinele. Nici BREXIT nu va reuşi. Noaptea trecută nu ne-am spus la revedere, ci mai degrabă un timpuriu bună dimineaţa.", a conchis Emanuel Macron. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel