Elveția a aprobat o lege ce interzice discriminarea homosexualilor

Poza cu caracter descriptiv
Poza cu caracter descriptiv

Elveţienii au aprobat prin referendum o lege anti-homofobie. Încălcarea ei poate aduce până la trei ani de închisoare. 

Elveţienii au aprobat pe larg prin referendum duminică o lege ce interzice discriminarea pe motive de orientare sexuală combătută de formaţiunile conservatoare, potrivit primelor proiecţii citate de France Presse, scrie Agerpres. 

Prin "da" s-au pronunţat 62% dintre alegători, în cursul acestui vot care s-a încheiat la prânz ora locală (11.00 GMT), potrivit institutului GFS Bern.

O zi istorică în Elveția

Mathias Reynard, parlamentarul socialist la originea acestei reforme a codului penal elveţian, a salutat la canalul RTS-1 "o zi istorică" şi "un semnal magnific pentru toate persoanele vizate".

Marc Frueh, de la micul partid apărător al valorilor creştine UDF, care a lansat acest referendum cu sprijinul Uniunii Democratice de Centru (UDC, dreapta populistă), primul partid al ţării, a estimat că în ciuda eşecului său, recurgerea la vot a fost justificată.

Referendumul "a permis poporului elveţian să ia o decizie", a declarat el la acelaşi canal. El a adăugat însă că formaţiunea sa va rămâne vigilentă cu privire la aplicarea reformei.

Completări la legile privind discriminarea

Noua lege lărgeşte legislaţia deja existentă privind discriminarea şi apelul la ură rasială sau religioasă, extinzând-o la orientarea sexuală.

Această reformă a codului penal, adoptat în 2018, s-a lovit de opoziţia mediilor conservatoare şi populiste, care au denunţat o "cenzură" şi un atac la "libertatea de exprimare, de conştiinţă şi comerţ".

Celelalte părţi au considerat că protecţia împotriva discriminării pe motive de orientare sexuală era insuficientă în Elveţia şi au cerut să se voteze prin "da" la reformă.

Susţinătorii textului se bazează şi pe faptul că discriminarea pe motive de orientare sexuală este deja sancţionată în alte ţări europene şi că Consiliul Europei, precum şi ONU au cerut Elveţiei să-şi consolideze arsenalul împotriva homofobiei.

Ce pedepse prevede noua lege

Noua lege pedepseşte denigrarea publică şi discriminarea oricărei persoane din cauza orientării sale sexuale sau orice atitudine menită să stârnească ura faţă de ele, prin scris, vorbire, imagini sau gesturi. Pe de altă parte, ea nu reprima comentariile făcute în cercul familial sau între prieteni.

Restaurantele, hotelurile, companiile de transport, cinematografele sau piscinele nu pot refuza accesul cuiva datorită orientării sale sexuale. Textul prevede amenzi sau pedepse de până la trei ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel