Eliminare BACALAUREAT 2020. Consiliul Național al Rectorilor intervine: Nicio generație de elevi nu trebuie sacrificată

Consiliul Național al Rectorilor (CNR) a transmis un mesaj ferm legat de organizarea examenului de Bacalaureat.

CNR sustine organizarea examenului de Bacalaureat, dar într-un mod RESPONSABIL și ECHITABIL, cu respectarea precauțiilor impuse de răspândirea COVID 19, privilegiind sănătatea elevilor și a profesorilor, se precizează într-un comunicat semnat de Sorin Cîmpeanu.

„Înțelegem pe deplin îngrijorările elevilor și părinților, derivate din maniera concretă de organizare a examenului de bacalaureat în această perioadă atipică, marcată legal prin starea de urgență și starea de alertă, determinate de declararea pandemiei de coronavirus SARS COV-2
la nivel mondial. Emoțiile firești generate de un examen important, definitoriu pentru personalitatea adolescenților și pentru traseul ulterior în viață al acestora, sunt astfel dublate de restricțiile și incertitudinile generate de criza pe care o traversăm, criză care afectează întreaga societate, și nu numai din punct de vedere medical, dar și economic și social.

Examenul național de bacalaureat este însă singura modalitate de evaluare în măsură să certifice de o manieră unitară dobândirea cunoștințelor și aptitudinilor adecvate absolvirii învățământului liceal, constituind de asemenea și baza pentru a accede în instituțiile de
învățământ superior, tinerii având astfel șansa de a îmbrățișa o profesie care solicită pregătire la nivel universitar”, se precizează în același comunicat.

Considerăm că eliminarea examenului de Bacalaureat ar genera o inechitate socială importantă între absolvenții promoției 2020 și cei din promoțiile anterioare și /sau viitoare. De asemenea, credem că nu trebuie finanțate studiile unui număr mare de persoane, care după câteva săptămâni sau luni vor abandona facultatea din cauza nivelului necorespunzător de pregătire, creând în același timp premisele unui eșec personal care le poate marca existența, sau împiedicând poate accesul altora.

Organizarea examenului de bacalaureat este necesară inclusiv din perspectiva garantării dreptului la educație, drept fundamental prevăzut de Constituția României. Anul școlar/universitar nu a fost înghețat, cu toții, elevi, studenți, părinți și cadre didactice, am făcut eforturi conjugate pentru a continua procesul de învățământ. În toată această perioadă actul de predare și învățare a fost mutat în mediul digital.

Nu a fost ușor și nu este ușor în continuare.

Ar trebui să renunțăm la o procedură de evaluare necesară și unică prin natura ei, doar pentru că anul acesta trebuie să se desfășoare diferit? Credem că nu, și considerăm obligatorie implicarea Ministerelor Sănătății și al Internelor, alături de Ministerul Educației și Cercetării, în elaborarea normelor necesare și luarea tuturor măsurilor pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a acestui examen, având în vedere în același timp toate scenariile posibile. În acest context, universitățile își afirmă sprijinul pentru derularea evaluării naționale în condiții de siguranță, fiind cunoscută atât capacitatea organizatorică, cât și infrastructura de care dispun.

Drumul către studiile universitare nu trebuie să fie pavat cu situații de compromis și nicio generație de elevi nu trebuie să fie sacrificată. Le dorim succes tuturor, elevi, profesori, părinți și factori decizionali în educație în fața acestui prag, și îi asigurăm că universitățile românești se pregătesc cu toată responsabilitatea pentru viitoarea generație de studenți!”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy