EXCLUSIV  Eliberarea jurnaliștilor arestați de Ceaușescu. Băcanu: După mămăligă ne-am dat seama că se întâmplă ceva

Închisoare
Închisoare

Petre Mihai Băcanu, Mihai Creangă și Anton Uncu, cei trei jurnaliști care au încercat să-l doboare pe Ceaușescu, au fost arestați în 1989, după ce au tipărit clandestin primul număr al ziarului România. Creangă și Uncu. Băcanu povestește pentru DCNews cum s-a aflat despre Revoluție în arestul Securității

”În 21 decembrie, mă transferaseră de la Jilava la Cercetări Penale, în București. Arestul era arhiplin. Simțeam că se întâmplă ceva, dar nu exista nicio comunicare cu exteriorul. Nu aflasem nimic, însă aveam niște semnale. După porțiile de mămăligă, duse din celulă în celulă, am văzut că închisoarea era arhiplină.

Acolo se făceau anchete și noaptea. Știam că erau bătuți cei cu aurul, cu alte infracțiuni, să mărturisească. Și am auzit pe cineva că strigă: Mor pentru popor!

Acesta a fost primul semn că se întâmplă ceva. Pe urmă am aflat că îi adusese și pe ceilalți dizidenți… Eram cu un maistru de la ITB care făcuse un partid, cu un cizmar de la Iași, care protestase și el, cu un tânăr inginer care făcuse niște afișe la Turda. Băiatul din Turda chiar era înspăimântat, că vor să ne omoare. Eu i-am spus că nu mai pot dispărea oameni ca în anii 50. Gardienii aveau fețele roșii, agitați, nedormiți, ochii injectați. Abia veniseră de la Timișoara, am aflat ulterior.

Am auzit elicopterul, am zis că e o inspecție la Casa Poporului

A doua zi am auzit elicoptere. În închisoare se mai auzeau doar clopotele de la Mitropolie, nu și zgomotele străzii. M-am gândit că e o inspecție la Casa Poporului. Pe la 13 și zece a venit gardianul și ne-a spus să ne facem bagajele, că plecăm. Tânărul aproape că plângea: gata, ne omoară!

Nu se știa unde pleci, dacă te duce în altă închisoare sau la anchetă, nu îți spuneau niciodată. A ieșit el, peste puțin timp se deschide ușa, dau nas în nas cu comandantul. De fapt cu locțiitorul, comandant fusese unul Vasile, un satrap…

A dat mâna cu mine și îmi zice: De aici înainte, cred că o să scrieți tot ce vreți. Sunteți liber!

Când ești în arest îți cam piere umorul: nu plec, i-am zis, așa fără nimic la mână. Haideți, domnule Băcanu, vă mai arde de așa ceva? Plecați, sunteți liber. Când am ieșit, am văzut pe un bloc, vis-à-vis, scria 'Jos Ceaușescu'. În clipa aia mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Am mers pe jos până la Unirii, unde era o mare de oameni.

M-a recunoscut un tip, din mulțime: domnule Băcanu, ați scăpat?

Da!

Haideți să vă duc acasă!”, a spus Petre Mihai Băcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel