Elevii solicită acord internațional pentru a asigura dreptul la educație

Consiliul Național al Elevilor face un apel către autorități și solicită un acord internațional pentru a asigura dreptul la educație. 

Peste 6.000 de studenți pleacă în fiecare an să studieze la instituțiile de învățământ din străinătate, potrivit datelor IntegralEdu. Pentru studiile universitare de licență, principalele destinații sunt: Marea Britanie (destinația principală pentru studii în afară), Olanda, Danemarca, Germania, Franța, Elveția și SUA.

Având în vedere impactul puternic produs de pandemia de Coronavirus la nivel mondial, tranziția de la învățământul preuniversitar la comunitatea academică este cu atât mai dificilă, aspect cauzat de posibilitatea ca nu toate universitățile să își adapteze programul de admitere astfel încât acesta să fie accesibil pentru elevii din toate țările. 

Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea

Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea față de acest aspect și solicită decidenților următoarele revendicări:

- Adresarea, în cadrul forurilor din care face parte România – la nivel european, transatlantic și mondial, a problemei cu care se confruntă elevii care doresc să urmeze studii universitare în străinătate;

- Militarea pentru realizarea unui acord cu implicații politico-juridice pentru toate țările, prin care toate universitățile să își adapteze programul de admitere, garantând accesibilitatea și egalitatea de șanse pentru toți candidații, indiferent de mediul din care aceștia provin – pentru aceasta, propunem un tratat internațional care să asigure faptul că niciun elev nu va fi prejudiciat pe parcursul tranziției preuniversitar - universitar;

- Simplificarea și adaptarea procedurilor de înscriere la universitățile din țară și străinătate (un exemplu viabil este realizarea interviurilor sub formă de videoconferințe, debirocratizare);

- Garantarea dreptului la educație pentru elevii din Republica Moldova: Având în vedere faptul că Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene, România trebuie să sprijine și elevii din țara vecină, garantând includerea Republicii Moldova la masa discuțiilor privind organizarea admiterii în universitățile internaționale. Consiliul Național al Elevilor își exprimă solidaritatea față de colegii din Consiliul Național al Elevilor Moldova și Uniunea Elevilor din Moldova și este în permanent contact cu reprezentanții elevilor din Republica Moldova, pentru a garanta implementarea acestui obiectiv. 

Acord internațional pentru garantarea accesului la educație

Consiliul Național al Elevilor este membru de drept în OBESSU – the Organising Bureau of European School Students’ Unions și militează, alături de celelalte organizații reprezentative ale elevilor de la nivel european, pentru implementarea unui acord internațional pentru garantarea accesului la educație. Menționăm că reprezentanții elevilor din România conștientizează interesul ridicat al elevilor de a studia în Marea Britanie, drept care considerăm că acest acord trebuie să se adreseze nu doar Comisiei Europene, ci și structurilor din cadrul Organizației Națiunilor Unite. 

”Reprezentanții elevilor prezintă o serie de revendicări pentru a garanta accesul la educație, considerăm că acesta reprezintă o problematică mondială care trebuie adresată urgent de către Ministerul Educației și Cercetării. Structurile guvernamentale ar trebui să aibă în vedere radiografierea stării de fapt (câți elevi sunt în proces de admitere și în cadrul căror state) pentru a putea propune soluții în cadrul forurilor din care România face parte – nu doar la nivel european, ci la nivel mondial. Un alt aspect pe care dorim să îl adresăm este procesul de admitere la universitățile internaționale pentru colegii noștri din Republica Moldova – încurajăm  consolidarea relațiilor bilaterale în acest sens, astfel încât nici măcar un elev să nu fie prejudiciat”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel