Elevii, noi decizii din toamnă. Ce vor avea voie în școală

Elevii au propriul lor statut, care intră în vigoare chiar din această toamnă. Elevii pot folosi telefoanele mobile în timpul orelor  „în scop educaţional",  pot cere socoteală profesorilor pentru notele primite şi nu mai pot fi mustraţi în faţa clasei. Ca şi până acum, Statutul Elevului va fi aplicat în corelaţie cu regulamentul intern al fiecărei şcoli.

Din toamnă, elevii vor putea intra la clasă cu telefoanele fără să le fie luate de profesori, vor putea veni fără uniformă fără să fie puşi absenţi. Aceasta este una dintre veștile bune pentru părinții care  nu au bani de uniforme,  statutul  permițând  să-i îmbrace pe copii cu ce are acasă.

Pentru elevi, contează mai ales dreptul de a le da ei note profesorilor, anonim., dar şi să-şi conteste notele atunci când se simt nedreptăţiţi.  Mai întâi, ei pot cere explicaţii profesorului de la clasă, în cinci zile de la comunicarea notei. Dacă nu sunt mulţumiţi de argumentele dascălului, pot face plângere scrisă la director. Plângerea este analizată de o comisie formată din doi profesori care nu predau la clasă. Media notelor date de ei este cea care va fi trecută în catalog.

Totodată, profesorul trebuie să îi informeze asupra notelor primite înainte să fie trecute în catalog şi trebuie să fie consultaţi în legătură cu materiile opţionale, iar participarea la aceste discipline se va face pe grupe formate special în acest sens.

[citeste si]

Tot în premieră, elevii vor evalua, semestrial, în mod anonim, profesorii. Elevii vor avea inclusiv dreptul să protesteze în şcoală.

La sfârşitul fiecărui semestru, elevii vor oferi feedback profesorilor, ca să-şi îmbunătăţească activitatea, prin completarea unor fişe anonime. Mai mult, profesorii nu au voie să pună absenţe ca mijloc de coerciţie, au voie să pună absenţă doar dacă elevul nu este la oră şi nu au voie să îi oblige pe copii să participe la olimpiade şi concursuri şcolare.

O altă prevedere din Statut este că elevii nu au voie să fie deposedaţi de bunurile lor, dacă nu atentează la siguranţa colegilor şi a profesorilor. Ei au voie să folosească telefoane mobile în timpul orelor de curs, dacă au acordul cadrului didactic şi dacă le folosesc în scop educaţional ori situaţii de urgenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel