Elevi români colaborează cu NASA

elevi liceu
elevi liceu

O echipă de șapte elevi de la un Colegiu din București a ajuns în etapa finală a unei competiții organizate de NASA. 

Rezultate extraordinare ale unei echipe de elevi din Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București. La doar 16 ani, viitori informaticieni români în finala unei competiții NASA.

Șapte elevi din clasa a X-a au reușit să ajungă în etapa finală a competiției internaționale de informatică  Zero Robotics, care se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia. Scopul concursului, organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, este programarea roboților SPHERES - sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Faza finală a competiției va avea loc pe 10- 12 ianuarie la Torino, Italia, unul dintre cele patru puncte de supraveghere modială

Echipa, formată din elevi ai clasei a X-a, a participat pentru prima dată la acest concurs și este o premieră ca o echipă atât de tânără să ajungă în faza finală. Concursul a debutat online, pe site-ul oficial al competiţiei. Elevii au trebuit să programeze roboţii SPHERES și să rezolve o anume problemă propusă de organizatori. După mai multe etape eliminatorii, desfășurate ȋntr-un mediu virtual ce simulează realitatea, au fost selectate echipele finaliste. Ȋn această ultimă etapă, un astronaut aflat la bordul ISS conduce, în condiţii de microgravitaţie, turnirul ȋn care se ȋnfruntă roboţii programaţi de elevii acestor echipe. Elevii români finaliști, invitaţi ȋn Torino, Italia, vor intra în legătură directă cu oamenii de ştiinţă de la MIT şi de pe Staţia Spaţială Internaţională şi vor urmări live competiţia transmisă de la bordul ISS.

Micii informaticieni români au fost coordonați de  doamna Ioana Stoica, profesor de fizica de peste 20 de ani în C.N.I. Tudor Vianu, un cadru didactic deosebit, pasionată de ceea ce face și pentru care prilejul de a lucra cu elevi de excepţie și diversele provocări cu care se confruntă reprezintă cel mai frumos aspect al profesiei.

”Nu te poți pregăti pentru concurs pe ultima sută de metri, este nevoie de o muncă  temeinică și continuă pe parcursul mai multor ani. Noi lucrăm în acest sens cu elevii, săptămânal în cadrul cercurilor și avem noroc de o echipă extraordinară de elevi, toți olimpici la matematică, fizică sau informatică, care au rămas în aceeași formulă încă din clasa a cincea, și acum, după atâția ani de pregătire, numele lor vor fi rostite de către adevărații astronauți de pe navetele NASA”, a declarat Ioana Stoica.

Dincolo de munca elevilor  stă și susținerea colegiului CNI Tudor Vianu prin activitatea susţinută a doamnei profesor coordonator Ioana Stoica precum și a parințiilor care suporta cheltuielile de deplasare pentru  competiție și care se implica în mod activ în formarea viitoarelor cariere ale acestor copii minunati: Coman Andrei, Crăciun Mihai,  Diaconu Andrei, Magan Alexandru, Popovici Robert, Stoica Alexandru,  Ulmeanu Vlad.

”Este o experiență unică, a fost prima dată când am participat la o competiție atât de importantă, am avut emotii, nu aveam mari speranțe, dar am muncit foarte mult și suntem fericiţi că am reușit. Pregătirea noastra a început în urmă cu mulți ani. Pentru codul pe care l-am scris am muncit zilnic de la câteva ore în sus, chiar şi toată ziua. Acum, suntem pregătiți practic și moral pentru faza finală și desigur ne dorim să aducem titlul în România”, a declarat Alexandru Stoica, unul dintre membrii echipei de tineri informaticieni.

Copiii se gândesc să continue studiile la universităţi din afara tării 

Aceștia sunt de părere că au parte de o foarte bună pregătire până la acest nivel, dar că ar putea face și învăța mult mai mult.

”Am invățat foarte multe din această experiență, am vazut multe moduri diferite de gândire care m-au ajutat să îmi schimb perspectiva asupra domeniului și a carierei pe care vreau să o urmez. Este altceva când interacționezi direct cu oamenii cu are ți-ai dori să te identifici”, susține Vlad Ulmeanu, un alt membru al echipei.

Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu nu este la prima participare la această competiție internationala. De fiecare dată s-a calificat în faza finală, dar în acest an sunt hotărâți să obțină marele titlu.

Pentru a patra oară, numele CNI Tudor Vianu va fi rostit pe Staţia Spaţială Internaţională.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel