EXCLUSIV  Elevi dați afară de la ore. Controversă națională. Cine are dreptate?

Situația elevilor de la liceul greco-catolic din Cluj Napoca, dați afară din clasă pentru că purtau barbă și păr lung stârnește o controversă națională. Pe de-o parte asociațiile de elevi susțin că regulamentul școlii nu poate trece peste normele Ministerului Educației, în schimb ce alte voci spun că odată ce ai ales o unitate școlară, trebuie să te supui regulilor. 

Opiniile sunt împărțite. Pe de-o parte, elevii și studenții rebeli nu susțin un astfel de regulament.

"Eu am purtat păr lung de când mă știu. Ascult rock. La liceu, am avut profesori care m-au înțeles dar și unii alături de care îmi era imposibil să mă înțeleg doar pentru că aveam părul lung. Era cazul unui profesor de sport, pe care l-am evitat tot liceul. Nu am avut mari probleme cu alți profesori, însă mi se pare aberant ca în 2017 să ai astfel de regulamente. Și ce dacă are barbă? Lasă-l să se bucure de ea. Are păr lung? Poate așa simte. Nu poți opri trăirile unui om într-un astfel de mod," a declarat Mihai Tudorică, un fost elev din Constanța. 

Jurnalistul Val Vâlcu are o altă părere. El spune că în momentul în care ai ales un liceu sau o universitate cu anumite reguli, trebuie să le respecți. Cine nu vrea, ar trebui să fie taxat. 

"Unitățile de învățământ pot impune norme proprii. Nu ai însă dreptul să oprești accesul la educație. Cine nu respectă de exemplu, uniforma, trebuie sancționat cu scăderea notei la purtare. E un regulament intern. Tu dacă știai că liceul respectiv cere uniformă, puteai să-l eviți, să te duci la altul. Noi toți hotărâm că pentru spiritul de grup, ne îmbrăcăm în uniforma liceului, așa cum este și în liceele din SUA. Dacă tu vii cu alte idei cu barbă și cu altceva, du-te la alt liceu. Sau acceptă niște costuri: scăderea notei la purtare. Accepți acest lucru și poți să treci peste regulament. E ca la antivacciniști: plătești 1000 de lei și scapi de vaccin. Dar plătești, că vor fi costuri mai mari pentru tratament în timp. Așa și aici, poți să vii tu, hipster cu barbă, să treci peste spiritul liceului, dar trebuie să plătești," a spus Val Vâlcu. 

Dumneavoastră ce părere aveți? Ați auzit de astfel de cazuri? Sunteți de acord cu regulamentele interne ale unităților de învâțământ, cu uniforma și interzicerea părului lung sau a bărbii? Ați întâmpinat o astfel de problemă? Ne puteți scrie în secțiunea de comentarii sau ne puteți trimite un e-mail la [email protected].

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel