Eleonora Cofas a murit

Doliu
Doliu

Eleonora Cofas, fost director general al Muzeului Cotroceni s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de fostul președinte Emil Constantinescu. 

Iată ce spune Emil Constantinescu:

"În dimineaţa zilei de duminică, 5 noiembrie 2017, ne-a părăsit Eleonora Cofas, o distinsă şi preţuită colaboratoare. În perioada 1997-2000 a fost director general al Muzeului Cotroceni şi a redat aripii vechi a palatului toată strălucirea şi rafinamentul unei reşedinţe regale. Era un muzeograf de vocaţie, cu toate calităţile pe care le presupune această profesie dedicată recunoaşterii şi păstrării valorilor. Avea cunoştinţe aprofundate de istorie şi istoria artelor, un ochi sigur şi un gust infailibil, era bună ştiutoare a tehnicilor de expunere muzeografică, avea talent şi imaginaţie. I se datorează în mare parte reuşita multor evenimente artistice şi culturale organizate, atunci, la Palatul Cotroceni. Găsea întotdeauna un mod de a susţine eforturile noastre intense din acea vreme de a deschide România către lume, de a o orienta către structurile euro-atlantice.

Vizita Papei Ioan Paul al II-lea

Îmi amintesc cu emoţie de expoziţia Creştinismul pe teritoriul României. Primul mileniu, cu care a întâmpinat vizita Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea la Bucureşti. Înaltul Pontif a fost profund impresionat de mărturiile, alese cu grijă şi discernământ de doamna Nora Cofas şi echipa ei, care atestau participarea ţinuturilor Daciei şi Sciţiei Mici la pătimirile şi triumful noii credinţe în lumea romană şi romano-bizantină. Astfel de lucruri, care ţin de diplomaţia culturală, contează foarte mult în politica externă a unei ţări. În perioada aceea de cotitură în orientarea României, veneau la Preşedinţie multe delegaţii străine. Ajunsese aproape un ritual ca, înaintea sau la sfârşitul convorbirilor oficiale, oaspeţii străini să fie invitaţi de doamna Nora Cofas să traverseze curtea pentru a vizita Muzeul Cotroceni. Frumuseţea rafinată a Palatului, valorizată de comentariile competente şi inspirate ale amfitrioanei, îi convingea pe oaspeţi odată în plus că, prin trecutul, tradiţiile şi aspiraţiile ei, România completează în mod firesc cercul rămas deschis al Occidentului european. Ştiam că mă pot bizui necondiţionat pe onestitatea, generozitatea şi disponibilitatea doamnei Nora Cofas. Am avut întotdeauna sentimentul că facem parte din aceeaşi echipă şi-mi va fi greu să nu o mai văd, ca în fiecare an, la întâlnirea din noiembrie cu foştii colaboratori.

Condoleanţe şi întreaga mea compasiune familiei îndoliate. Doamnei Eleonora Cofas îi aduc un ultim şi trist omagiu," și-a încheiat Emil Constantinescu mesajul.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel