Electrica, furt pe față din buzunarele românilor

 Electrica a încasat suplimentar de la clienţi aproximativ 50 milioane de lei ca urmare a faptului că a facturat de două ori costul cu certificatele verzi şi se aşteaptă ca ANRE să scadă începând cu 1 iulie tarifele de furnizare pentru ca toţi consumatorii să fie despăgubiţi, informează Mediafax.

Costul cu certificatele verzi se facturează, din septembrie 2012, separat pe facturile la electricitate. Certificatele verzi reprezintă o formă de ajutor de stat pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Certificatele verzi sunt acordate producătorilor de energie verde, care apoi le vând furnizorilor, pe care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) îi obligă să le cumpere. Furnizorii de energie transferă apoi costul cu certificatele verzi către clienții lor, care în final sunt cei care plătesc ajutorul de stat acordat de Guvern energiei verzi.

Citește și: Victor Ponta, revoltat: "E inadmisibil ce se întâmplă"

România spijină energia regenerabilă pentru că şi-a asumat acest lucru faţă de Comisia Europeană. Potrivit acestui angajament, fiecare ţară membră a Uniunii Europene trebuie să atingă anual o anumită cotă de energie din surse regenerabile în consumul total.

Chiar dacă din septembrie 2012 costurile furnizorilor cu certificatele verzi trebuia menţionate separat pe facturi, ANRE nu a redus corespunzător tariful reglementat de furnizare a electricității. Tariful reglementat de furnizare a energiei trebuia redus tocmai pentru a nu apărea situația de facturare dublă.

Din acest motiv, furnizorii de energie au continuat să factureze costul cu certificatele verzi de două ori, odată prin includerea acestor costuri în tariful reglementat de ANRE şi a doua oară prin facturarea separată a costului cu certificatele verzi, pentru perioada septembrie 2012- iulie 2013.

Citește și: INTERCEPTARI. Facturile ENEL, negocierea fraudei. Cum poți recupera banii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel