ELCEN, reorganizare. Planul, discutat în 18 octombrie

francize
francize

Judecătorul sindic va discuta, în 18 octombrie, planul de reorganizare a societăţii ELCEN, aprobat de creditori în 24 septembrie, urmând ca, ulterior, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) să modifice planul de reorganizare a RADET cu soluţia 'în oglindă' aplicată în planul de reorganizare a ELCEN, informează Ministerul Energiei. 

Al treilea pas constă în aprobarea modificărilor de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de creditorii RADET. "Practic, după ce paşii amintiţi vor fi realizaţi, se va putea produce transferul de afacere (bunuri şi personal) de la ELCEN, respectiv RADET, către Compania Municipală Energetica", precizează sursa citată. 

Ministerul Energiei a iniţiat şi promovat, în 2013, un memorandum privind realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat pentru municipiile Bucureşti şi Constanţa. Potrivit documentului, soluţia pentru gestionarea corespunzătoare a acestui serviciu public este unificare părţii de producere cu cea de distribuţie a energiei termice. 

Ce vizează planul de reorganizare

"Ministerul Energiei îşi exprimă, ca şi până acum, toată deschiderea ca, în condiţiile respectării prevederilor constituţionale stipulate la art. 1 alin (4) din Constituţia României, să asigure, în limitele atribuţiilor sale, suportul instituţional pentru susţinerea, implementarea şi finalizarea măsurilor de organizare a SACET la nivelul Municipiului Bucureşti", se mai arată în comunicatul instituţiei. 

Soluţia de reorganizare a ELCEN, aprobată de Adunarea Creditorilor, vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET, aflat tot în insolvenţă, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei - SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureşteni. 

Transferul de active şi activităţi este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018

Printre măsurile vizate se află şi recuperarea creanţei pe care ELCEN o deţine asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creanţei este propusă să fie realizată în termen de 3 ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea preţului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei, la care se adaugă investiţiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanţări nerambursabile pentru investiţii în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023. Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018 - 2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy