Ehud Olmert, fostul premier al Israelului, condamnat la închisoare cu executare

Instanţa surpremă din Israel a confirmat marţi o pedeapsă de 18 luni de închisoare în cazul fostului premier Ehud Olmert, acuzat de acte de corupţie, informează presa israeliană.

Ehud Olmert, în vârstă de 70 de ani, este primul fost şef de guvern din Israel condamnat definitiv la închisoare cu executare.

Ehud Olmert, care a fost prim-ministru al Israelului în perioada 2006 - 2009, fusese condamnat iniţial la şase ani de închisoare pentru acte de corupţie legate de un enorm proiect imobiliar.

Curtea Supremă de Justiţie a decis însă reducerea pedepsei la 18 luni de închisoare.

Procesul lui Olmert și al altor 15 acuzați, care a durat peste doi ani, se referă în special la construirea în Ierusalim a unui enorm proiect imobiliar pe când Olmert era primar al acestui oraș.

În 2010, el fusese desemnat ca principalul suspect în ceea ce devenise "afacerea Holyland", după numele proiectului imobiliar, justiția suspectându-l că ar fi primit sute de mii de shekeli pentru a permite promotorilor proiectului să ocolească obstacole legale și să-l realizeze.

În acest scandal, se vorbise despre suma de 500.000 de shekeli și, de atunci, turnurile acestui imens complex de locuințe, care se ridică deasupra Ierusalimului, au devenit în ochii israelienilor un simbol al corupției elitelor. Vizat de anchete mai mulți ani, fostul avocat — mare amator de costume elegante, de țigări, de fotbal și de călătorii în străinătate — părea să scape de orice condamnare. Dar, în mai 2014, un tribunal l-a condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare pentru corupție, decizie care a marcat începutul căderii sale.

Fost membru al Likud, partidul de dreapta al actualului premier Benjamin Netanyahu, înainte de a se alătura centrului-dreapta, Olmert renunțase să se mai prezinte la alegerile primare ale partidului său, Kadima, deschizând calea accederii la putere al lui Netanyahu, care conduce Israelul de atunci.

Olmert va începe executarea pedepsei privative de libertate pe 15 februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel