Șeful NATO: Ambițiile lui Putin vizează Transnistria

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a exprimat îngrijorări în legătură cu faptul că "ambițiile" președintelui rus Vladimir Putin merg dincolo de Ucraina, vizând regiuni precum Transnistria.

"Sunt îngrijorat de ambiţiile Rusiei, unde ambiţiile lui Putin merg dincolo de Ucraina", a declarat Rasmussen, într-o conferinţă de presă cu premierul islandez, Sigundur David Gunnlaugsson, potrivit Mediafax.

"Noi am asistat la anexarea ilegală a Crimeei, am observat rolul Rusiei în destabilizarea situaţiei din estul Ucrainei. De fapt, vedem că Rusia se află în spatele conflictelor îngheţate şi de lungă durată din Transnistria, în estul Republicii, din Abhazia şi din Osetia de Sud, în Georgia", a adăugat el.

"Interesul Rusiei în aceste conflicte de lungă durată este de a împiedica o integrare euro-atlantică mai puternică a acestor ţări. Moscova are ambiţia de a stabili o sferă de influenţă rusă în vecinătatea apropiată", a afirmat Rasmussen.

Rasmussen a reamintit că NATO a "decis în aprilie să suspende cooperarea" cu Rusia.

Transnistria este o regiune pro-rusă din nord-vestul Republicii Moldova, țară de care s-a despărțit în 1992, în urma unui conflict militar. Trupele pro-ruse au fost ajutate în disputa cu forțele Chișinăului de armata a 14-a a Rusiei. Federația Rusă menține și în prezent trupe pe teritoriul republicii separatiste, în ciuda protestelor venite dinspre Chișinău. Organizația pentru Securitate și Comunicare Europeană (OSCE) conduce un format de negociere 5+2 cu privire la situația Transnistriei, dar fără să înregistreze vreun progres.

 Ucraina: Rusia poate conecta Transnistria cu Crimeea și Abhazia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel