Efectul Brexit se propagă asupra Gibraltarului

Ministrul de externe spaniol, José Manuel Garcia-Margallo, a evocat, marți, posibilitatea ca teritoriul britanic Gibraltar să fie plasat sub un regim de suveranitate partajată între Spania și Marea Britanie în cazul ieșirii acesteia din urmă din Uniunea Europeană, astfel încât Gibraltarul să rămână în cadrul blocului comunitar european, transmite AFP.

Spania și Marea Britanie continuă să-și dispute suveranitatea asupra teritoriului stâncos, cu o suprafață de 6 km pătrați, înconjurat de regiunea spaniolă Andaluzia.

Dacă susținătorii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), așa-numitul Brexit, câștigă referendumul din 23 iunie, este evident că Gibraltarul ar ieși de asemenea din UE și nu ar mai avea acces la piața unică europeană, a subliniat Garcia-Margallo într-un interviu pentru postul de radio Cadena Ser.

Ar trebui, așadar, să căutăm soluții pentru acest teritoriu, cum ar fi o suveranitate partajată pentru o perioadă lungă, a adăugat oficialul spaniol, care a evocat o posibilitate deja discutată la începutul anilor 2000 de de guvernul spaniol condus de José Maria Aznar și cel britanic al lui Tony Blair.

[citeste si]

Trebuie găsită o formulă care să îi permită Gibraltarului să aibă o legătură cu Uniunea Europeană, a accentuat șeful diplomației spaniole.

O mare parte dintre cei 33.000 de locuitori ai Gibraltarului sunt îngrijorați de posibilitatea ieșirii Marii Britanii din UE.

Cedat de Spania în 1713, Gibraltarul este revendicat constant de către Madrid, care consideră acest teritoriu drept o colonie a Marii Britanii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel