Edward Snowden denunţă 'puterea implacabilă' a giganţilor internetului care lucrează împreună cu guvernele

Avertizorul de integritate Edward Snowden a avertizat luni împotriva 'puterii implacabile' create de tehnologie atunci când giganţii economiei digitale lucrează în concert cu guvernele, relatează AFP.

'Atunci când marile companii şi guvernele lucrează împreună, ele sunt mâna stângă şi mâna dreaptă a aceluiaşi corp şi asistăm la concentrarea puterii', a declarat americanul prin videoconferinţă în deschiderea Web Summit, mare reuniune europeană a startup-urilor şi a noilor tehnologii care se desfăşoară la Lisabona până joi.

'Dacă se creează o putere implacabilă, cum să facem să controlăm această putere atunci când este folosită împotriva populaţiei?', a declarat Edward Snowden, în faţa antreprenorilor şi investitorilor din sectorul tehnologic. Guvernul american a cerut recent giganţilor tehnologiei să caute o 'soluţie tehnică' pentru a garanta că forţele de ordine pot avea acces la date criptate în caz de crime grave. Fost angajat al serviciilor americane de informaţii, Edward Snowden tocmai a publicat o carte în care povesteşte motivele care l-au făcut să transmită în 2013 zeci de mii de documente secrete mai multor media şi să dezvăluie existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului.

Deşi recunoaşte că opinia publică începe să devină conştientă de abuzurile pe care le denunţă şi că se fac eforturi în special în Europa pentru a apăra dreptul la viaţă privată al internauţilor, el a estimat totuşi că 'nu protecţia datelor creează probleme, ci colectarea datelor' şi încrederea oarbă pe care trebuie să o acordă internauţii intermediarilor tehnologici. Inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat şi cu paşaportul anulat într-un moment în care se afla în tranzit prin Moscova, Edward Snowden locuieşte în Rusia din 2013. El a cerut protecţie unui număr de peste 20 de ţări, printre care Franţa şi Germania, potrivit AFP, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel