Urmărește emisiunea live


Eduard Hellvig, directorul SRI, discuții în Parlament despre criza de la granițele României generată agresiunea Rusiei

foto: SRI
foto: SRI

Directorul SRI va fi prezent azi în Parlamentul României unde va discuta criza majoră de securitate de la granițele României, după ce Federația Rusă a recunoscut așa-zisele republici autoproclamate din Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.

Amintim că pe data de 15 februarie Preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, senatorul Cristian Chirteş, a transmis o invitaţie directorului SRI, Eduard Hellvig, la şedinţa Comisiei din data de 22 februarie a.c., ora 13.30, pentru a discuta situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO.

Audierea directorului SRI are loc într-un moment extrem de tensionat în regiunea Mării Negre. Acesta va discuta în Parlamentul României despre situația de securitate actuală din regiune și de pe Flancul Estic al NATO.

Amintim că în cursul zilei de ieri președintele rus Vladimir Putin, după un discurs profund revizionist, a semnat decretele de recunoaștere a așa-ziselor Republici Populare din Donețk și Lugansk.

Decretele stabilesc cadrul legal pentru ca Armata rusă să intervină de jure în Ucraina, după ce de facto susține forțele separatiste care luptă împotriva Kievului de mai bine de opt ani.

Separatiștii din Ucraina și-au proclamat independența, cu sprijin financiar și militar din partea Federației Ruse, în 2014, imediat după ocupare și apoi anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Moscova.

VEZI ȘI: Uniunea Europeană va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei în urma recunoaşterii de către Moscova a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, potrivit AFP.

El a declarat presei la deschiderea la Paris a unui Forum al UE pentru cooperarea în regiunea Indo-Pacific că a convocat "un Consiliul de urgenţă al Afacerilor Externe, pe care Franţa îl va organiza aici, la Paris, după reuniune".

"În această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate (...) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris", a precizat el, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate "în unanimitate".

La acest moment nu este vorba de "o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean", în Donbas, a subliniat Borrell.

UE a avertizat luni seară că va adopta sancţiuni împotriva Rusiei dacă Moscova va recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk, regiuni separatiste ucrainene proruse.

"Avem un pachet (de sancţiuni posibile - n.r.). Există diferite măsuri, iar gradul de punere a lor în aplicare depinde de nivelul de agresiune", a precizat Josep Borrell.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel