Eduard Hellvig, directorul SRI: Trebuie să fii total rupt de realitate!

foto: SRI
foto: SRI

Directorul SRI, Eduard Hellvig, face declarații, vineri seară. 

Eduard Hellvig, directorul SRI, iese să facă declarații de la ora 20:00. DCNews transmite declarațiile directorului SRI. 

- Au existat mai multe ieșiri publice dinspre SRI, prin declarații de presă, comunicate sau interviuri. Am încercat să explicăm situația referitoare la acest subiect - n.r. protocoale secrete, dar cred că e necesar să fac precizări, pentru că, personal, n-am nimic de ascuns. 

- În februarie anul trecut, am denunțat oficial toate protocoalele controversate, oprind o practică existentă în trecut. 

- Ce sunt protocoalele. Așa cum am explicat la Comisia de Control al SRI, încă de la început am întrebat instituția dacă erau necesare, nu puteam să punem în practică legea fără protocoale? Mi s-a răspuns că da, se putea, conform legii, dar acesta a fost instrumentul tradițional, cadrul, prin care am pus în practică ce scrie în lege. 

- Am dispus un audit intern referitor la toate aceste protocoale de colaborare cu alte instituții. Am hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu sunt impuse de lege sau de hotărâri ale CSAT. 

- Imediat, în februarie 2017, am demarat procesul de denunțare a protocoalelor cu parchetele și instituțiile din justiție. 

- Nu mai există niciun protocol în vigoare care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România. 

- Cât despre cele două protocoale aflate în discuție, ambele au fost semnate în decembrie 2016. Primul e un document neclasificat, reglementează accesul organelor de urmărire penală la infrastructura SRI. Acesta este în vigoare, dar nu presupune nicio formă de implicare a SRI în activitatea Parchetului. Toate aceste lucruri le-am adus la cunoștința Comisiei de Control al SRI din Parlamentul României. De asemenea, și președinta ÎCCJ, care are atribuții de verificare a modalității de punere în executare a acestui protocol, a fost notificată cu privire la existența sa. 

- Al doilea, cel clasificat, reglementa modalitatea prin care SRI coopera cu ministerul public exclusiv pe infracțiuni privind securitatea națională și infracțiunile de terorism. Ca să fim foarte clari, acest protocol clasificat ne-a fost impus de legea de organizare și funcționare a SRI, la art. 8. Legalitatea lui nu poate fi pusă la îndoială și sper că, prin aceste precizări, am lămurit discuția din spațiul public. 

- De ce l-am semnat? Pentru că Ordonanța 6 din 2016 ne-a impus să semnăm protocoale cu instituțiile statului pentru exercitarea atribuțiilor noastre. De ce l-am denunțat? Auditul intern ne-a arătat că putem să ne exercităm atribuțiile în baza legii și fără aceste protocoale, asigurând securitatea națională a României. 

- Personal, n-am nimic de ascuns, este un proces de transparență și de normalitate, l-am inițiat chiar dacă legea nu ne obliga. Demersul meu de a denunța protocoalele vine din determinarea de a elimina toate suspiciunile cu privire la implicarea SRI în actul de justiție. 

- În încheiere, aș vrea să spun trei lucruri: 

- Înțeleg că-n spațiul public se vehiculează că aș fi semnat ceva ilegal. Sper că explicațiile de astăzi au fost suficient de clare pentru orice om de bună credință. 

- Trebuie să fii total rupt de realitate să mă acuzi că am ceva de ascuns în legătură cu protocoalele, în condițiile în care de când sunt director SRI, am ordonat auditul cu privire la existența protocoalelor înainte ca subiectul să fie în dezbatere publică, am denunțat protocoalele care aveau legătură cu înfăptuirea justiției din România, am început procesul de desecretizare a acestora. 

- S-a spus în spațiul public că acest protocol semnat de mine ar fi un abuz al SRI. Eu personal înțeleg foarte bine ce înseamnă abuzul statului împotriva cetățenilor săi și sunt determinat să lupt până la ultima zi, în calitate de director al SRI împotriva tuturor abuzurilor indiferent cine le face. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel