Ecuadorul se va retrage din OPEC în ianuarie 2020, din cauza dificultăţilor financiare

Ecuadorul şi-a anunţat marţi intenţia de a părăsi Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) în luna ianuarie, din cauza dificultăţilor financiare cu care se confruntă această ţară sud-americană, relatează AFP.

'Guvernul ecuadorian a decis să îşi înceteze apartenenţa la OPEC începând cu 1 ianuarie 2020', a transmis Ministerul Energiei şi Resurselor Naturale Neregenerabile într-un comunicat. Ministerul a adăugat că 'decizia este legată de întrebări şi provocări interne, cu care ţara se confruntă, în raport cu viabilitatea bugetară. Această măsură se aliniază la planul guvernului care vizează reducerea cheltuielilor publice şi generarea de noi venituri'.

Ecuadorul, cel mai mic membru al OPEC, care produce circa 531.000 de barili de ţiţei pe zi, se confruntă cu dificultăţi financiare care au condus guvernul preşedintelui Lenin Moreno, la putere din mai 2017, să recurgă la mai multe împrumuturi externe. În iulie, datoria publică era estimată la 36,2% din PIB, adică 39,4 miliarde de dolari, conform Băncii Centrale a Ecuadorului.

Confruntat cu deficitul bugetar, guvernul a emis obligaţiuni suverane în mai multe rânduri, care au depăşit 10 miliarde de dolari. În februarie, Quito a obţinut de asemenea credite pentru 10,2 miliarde de dolari de la organisme multilaterale, cu un termen de rambursare de trei ani. Este a doua oară când Ecuadorul e retrage din OPEC de la aderarea sa în 1973. Prima dată s-a retras între 1992 şi 2007.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel