Economistul Câciu, semnal de alarmă: Urmează un tsunami al datoriilor

Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels
Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels

Economistul Adrian Câciu prezintă cifre privind datoria publică.

"Revenind la economie, vă prezint poza care explică oricărui neavenit cum, începând cu anul 2023, tsunami-ul datoriilor va face ca omenirea să intre ori într-un amplu proces de restructurare prin austeritate ori într-un amplu 'bail in' care se va face cu prețul pierderii suveranității economice. Indiferent de metodă, popoarele vor plăti!

Cifrele din poză reprezintă ponderea datoriei publice în PIB și ne arată falimentul politicii monetar fiscale dus de băncile centrale în contextul pandemiei(helicopter money and low rates interests). În termeni plastici a avut și are loc o privatizare a statelor prin datorie, pe fondul unor comunicări sforăitoare și simandicoase privind creșteri economice spectaculoase(dar exclusiv pe datorie)", spune economistul Adrian Câciu.

Iată şi tabelul la care se referă Adrian Câciu: 

Bursa de la Bucureşti a închis pe plus şedinţa de luni

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de luni, cu o valoare a tranzacţiilor de 40,28 de milioane de lei (8,14 milioane de euro).

Potrivit datelor BVB, indicele principal BET s-a apreciat cu 0,35%, până la valoarea de 12.356,75 de puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat o creştere de 0,34%.

De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a avansat cu 0,28%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a scăzut cu 0,27%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa pe plus cu 0,22%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, s-a depreciat cu 0,23%.

Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Teraplast, care au generat schimburi în valoare de 9,36 de milioane de lei, urmate de cele ale Băncii Transilvania (5,07 milioane de lei) şi de titlurile OMV Petrom (3,36 milioane de lei).

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Mecanica Fină, în creştere cu 6,32%, urmate de cele ale Altur (+5,17%) şi de cele ale Teraplast (+5,1%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile SIF Hoteluri SA (-10,07%), SSIF BRK Financial Group (-3,16%) şi Şantierul Naval Orşova (-2,5%), transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel