EXCLUSIV  Economie, foame de bani România. Remus Borza: Asta e marea întrebare

Instituţiile financiare internaţionale speculează foamea de bani a României, a declarat Remus Borza, în cadrul unui interviu acordat DC News.

Întrebat dacă consideră că economia României este în pericol în contextul ultimelor mişcări ale Guvernului, Remus Borza a oferit următorul răspuns: „Avem şi nişte calificative de bună purtare de la institutele internaţionale. Avem o creştere economică. Sunt ţări cu 100-120 la sută datorii în PIB, noi avem undeva la 38 la sută în momentul acesta. Guvernanţii pot să acopere deficitul prin împrumuturi".

De asemenea, a spus că este speculată „foame de bani a României". „Instituţiile financiare internaţionale speculează foamea de bani a României şi încep să taxeze această foame de bani prin costuri mai mari. (...) În Ungaria vorbim de o economie care bubuie. Săptămâna aceasta, Ministerul Finanţelor din Ungaria a emis nişte titluri de stat cu maturitate, cu scadenţă la trei luni de zile, cu dobândă negativă. (...) Noi ne împrumutăm cu plus", punctează Borza.

Despre economia Ungariei spune că inspiră mult mai multă forţă şi încredere decât economia românească. „Dar dacă ne uităm la execuţia bugetară – şi n-ar trebui să ne surprindă – la execuţia bugetară la şase luni, vorbeam de acel deficit, pentru că am avut 117 miliarde de lei venituri la şase luni, sigur mai mult decât anul trecut la şase luni, 108 miliarde de lei. O creştere de nouă miliarde de lei pe încasări. Să nu uităm că bugetul consolidat al statului aşteaptă 254 de miliarde de lei venituri bugetare. Ori încasăm la şase luni 117, ar trebui pe următoarele şase luni să încasăm 137 de miliarde. Fix cu 17 la sută mai mult. Va putea ANAF-ul să recupereze această neîncasare din primul semestru? Asta e marea întrebare", a spus Remus Borza.

[citeste si]

Răspunsul complet poate fi ascultat în filmarea de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel