Echinocțiul de primăvară 2022 are loc astăzi. Când trecem la ora de vară

Fotografie creată de Aphiwat chuangchoem, de la Pexels
Fotografie creată de Aphiwat chuangchoem, de la Pexels

România va trece la ora de vară, în noaptea de 26 spre 27 martie, ultimul weekend al primei luni de primăvară din 2022. 

Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

Echinocțiul de primăvară 2022 are loc azi, 20 martie 2022, la ora 17:33, ora României. Acest fapt marchează sosirea primăverii astronomice în emisfera nordică, iar în emisfera sudică începe toamna astronomică. În această dată ziua este egală cu noaptea, orele de lumină fiind egale cu cele de întuneric.

Ora de vară, aproape să devină permanentă. Senatul american a făcut primul pas

Senatul american a votat o lege care ar face ora de vară permanentă, însă o decizie finală va fi luată de Casa Reprezentanţilor şi apoi de preşedintele Joe Biden. "E o idee a cărei vreme a venit", a declarat Marco Rubio, senator republican, conform CNN. 

"Vor fi mulţi membri ai Senatului de acord cu ceea ce am propus noi aici, trecerea permanentă la ora de vară. În weekendul trecut, am trecut prin schimbarea bi-anuală a orei, dar şi prin problemele care apar o dată cu ea. Trebuie să ne întrebăm cât timp o vom mai face. Dacă schimbăm legea, nu va trebui să mai facem prostia asta", a adăugat Rubio. 

Dacă va deveni lege, prima dată la care schimbarea ar urma să nu mai aibă loc ar fi noiembrie 2023, pentru că, spune Rubio, "transportatorii şi-au făcut deja programele pe anul acesta". 

Schimbarea orei ar avea efect negativ asupra sănătății



Preşedinta TRAN, Karima Delli, reprezentantă a ecologiştilor din Franţa, a remarcat că "84% din cetăţenii UE sunt în favoarea încetării schimbării orei, care conform multor studii are un efect negativ asupra sănătăţii omului. Este clar - schimbarea sezonieră a orei trebuie să înceteze, iar ţările din UE trebuie să se coordoneze între ele pentru alegerea celei mai bune ore pentru regiunea lor. Totuşi, acest lucru va fi posibil numai dacă reuşim să începem cât mai repede discuţiile despre noile reguli".

Doi ani de discuții



Ca răspuns la mai multe iniţative cetăţeneşti, PE a cerut în februarie 2018 Comisiei Europene să evalueze prevederile directivei privind ora de vară şi dacă este cazul să propună revizuirea actului normativ respectiv. Pentru evaluare s-au primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% în favoarea renunţării la schimbarea orei.

Comisia Europeană a înaintat propunerea Parlamentului, care a revizuit directiva în 2019. Pentru a fi incluse în legislaţia UE, noile reguli trebuie convenite de Parlament şi de miniştrii din UE. Uniunea Europeană a unificat prevederile pentru ora de vară în 1980 pentru armonizarea schimbării orei în piaţa comună, unde până atunci practicile şi orarele la nivel naţional erau diferite. Directiva în vigoare prevede trecerea la ora de vară în ultima duminică din martie şi revenirea la ora standard în ultima duminică din octombrie.CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel