Ebrahim Raisi este noul preşedinte al Iranului

Ebrahim Raisi a obţinut 62% dintre cele 28 de milioane de voturi exprimate. În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de Lider Suprem.

Ebrahim Raisi, un cleric ultranaţionalist în vârstă de 60 de ani, a fost ales preşedinte. Raisi se află pe lista de sancţiuni a SUA pentru implicarea sa, ca judecător, în executarea deţinuţilor politici ai regimului de la Teheran, în anii 80. În mod paradoxal, rezultatul votului înseamnă că negocierile privind revenirea Iranului în acordul nuclear semnat cu Occidentul în 2015 pot fi deblocate.

Deşi Raisi a obţinut peste 60% din voturi, alegerile au fost contestate. Toţi candidaţii care doreau reforme au fost descalificaţi de Consiliul Garidenilor, cel care a avut ultimul cuvânt în privinţa listei, notează Mediafax.

„În ciuda tuturor plângerilor şi nemulţumirilor mele faţă de situaţia actuală, am votat pentru că consider că votul este o practică pentru democraţie şi o nevoie esenţială pentru orice societate civilizată.”, a spus Zamani, rezident Teheran.

În Iran, funcţia de preşedinte este a doua ca importanţă, după cea de lider suprem.

Şeful statului are o cuvânt greu de spus asupra politicii interne şi a afacerilor externe. Dar liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, este cel care are ultimul cuvânt în toate problemele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel