E oficial! Părinții au dreptul la încă o zi liberă. Care sunt condițiile

Încă o zi liberă pentru părinții români, după ce, astăzi, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului. 

Potrivit actului normativ, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor minori cu vârste între 0 și 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului. Cei care au în îngrijire mai mult de doi copii, vor beneficia de două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate. 

Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinți, angajatorul neavând obligația să plătească acestora drepturile salariale aferente unei zile de lucru. 

Pentru a beneficia de ziua liberă, părintele trebuie să depună cu 15 zile înainte de vizita la medic și să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu se va solicita.

Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat, însă rezultatele investigațiilor trebuie prezentate medicului de familie al copilului.

Ulterior, medicul de familie va elibera gratuit o adeverință care va fi prezentată angajatorului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel