DW: Traian Băsescu a tăcut și s-a complăcut. Iar tăcerea este uneori vinovată

Postul de radio german Deutsche Welle îl acuză pe președintele Traian Băsescu, în contextul scandalului declanșat după publicarea înregistrărilor cu Mircea Băsescu și Florin Sandu, fiul lui Bercea Mondial, că s-a delimitat de fratele său mult prea târziu, iar tăcerea în care s-a complăcut până acum este "uneori vinovată".

Deutsche Welle scrie astăzi într-un articol intitulat "A spus preşedintele Traian Băsescu tot adevărul?" că "Viaţa statului pare un iceberg: la suprafaţă, discurs corect despre lupta împotriva corupţiei, în adâncimile vaste, tot felul de încrengături dubioase trecute sub tăcere şi tolerate".

"Egalitarismul democratic şi combaterea discriminării au fost o excelentă acoperire pentru o operaţiune electorală cu nuanţe îndoielnice. Preşedintele spunea atunci, privind adunarea oamenilor sosiţi în limuzine negre : "Ştiu că parte din dumneavoastră trăiţi greu" şi îi îndemna să-şi trimită copiii la şcoală. Acea parte despre care vorbea preşedintele nu se găsea acolo şi nici nu este sigur că privea la televizor. Acea parte nu a beneficiat niciodată de atenţia prezidenţială. (...) Tot acolo se găseau, în schimb, capii lumii interlope, care profitau de moment ca să se insinueze în proximitatea preşedintelui", reamintește Deutsche Welle episodul de la Festivalul romilor de la Costeşti, din septembrie 2009. 

Citește și Înregistrări Mircea Băsescu: Teodorescu crede că PNL-PDL au probleme

Evenimente la fel de controversate au fost și botezarea uneia dintre nepoatele lui Bercea Modial de către Mircea Băsescu sau botezarea de către un colaborator apropiat al preşedintelui Băsescu, europarlamentarul Teodor Stolojan, al unui alt nepoțel al capului interlop. Astfe de acțiuni erau privite de "oamenii de rând care înţelegeau de la faţa locului cu ce se ocupă Bercea Mondialu cu amărăciune şi resemnare şi nu mai credeau în nimic. Banii şi puterea brută îşi impuneau legea în timp ce la televizor se vorbea despre combaterea corupţiei şi statul de drept", notează semnatarul articolului DW, Horaţiu Pepine.

Ignoranța, la nivel înalt, este vină

În opinia jurnalistului DW, neclar este ce a făcut înainte de a se fi declanșat scandalul Mircea Băsescu-Bercea Mondial SRI, "care are misiunea fundamentală de a combate corupţia la nivel înalt, căci ea reprezintă o vulnerabilitate gravă la adresa securităţii statului.

"Sau poate SRI şi-a făcut datoria şi acum pur şi simplu în virtutea consemnelor sale nu se poate apăra. Dar dacă este adevărat că serviciile au acţionat cum scrie la carte, atunci cu siguranţă că preşedintele Traian Băsescu nu a spus tot adevărul. Nu va fi intervenit în favoarea lui Bercea Mondialu, condamnarea lui e o dovadă, dar poate ştie mult mai multe despre această poveste. În orice caz, ar fi trebuit să ştie. Cel puţin de la marea serbare a romilor din 2009, când a întins mâna liderului mafiot, ar fi trebuit să afle. La un anumit nivel ignoranţa este ea însăşi o vină", notează DW.

Potrivit Deutsche Wele, chiar dacă președintele Traian Băsescu s-a delimitat de fratele său, joi, "într-un fel sau altul, delimitarea aceasta ar fi trebuit să aibă loc cu mult timp înainte. Preşedintele ştia că fratele lui este şantajat de multă vreme, după cum însuşi a mărturisit. Dar a tăcut şi s-a complăcut. Iar tăcerea este uneori vinovată. De fapt nu era cazul ca preşedintele să participe la o chermeză electorală cu faţadă de sărbătoare etno şi cu dedesubturi alunecoase. Dacă atunci se juca cu focul, acum poate a înţeles că "anturajul" e neiertător şi mai devreme sau mai târziu se răzbună", conchide Deutche Welle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel