DW: Putin ordonă trimiterea trupelor în Lugansk şi Donetsk. MAE, apel la românii din Ucraina: Părăsiţi ţara IMEDIAT

Soldat din armata rusă / Foto: Ministerul rus al Apărării
Soldat din armata rusă / Foto: Ministerul rus al Apărării

Conform presei internaţionale, Vladimir Putin ar fi ordonat trimiterea de trupe militare pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Donetsk. 

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a ordonat minsitrului apărării să trimită trupe de menţinere a păcii în cele două regiuni din estul Ucrainei, după ce a semnat un decret prin care Moscova recunoaşte independenţa acestora, scrie DW.com. 

MAE, alertă MAXIMĂ pentru Ucraina: Părăsiţi ţara IMEDIAT 

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul  Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă, transmite şi MAE.

Capacitatea misiunilor diplomatice, extrem de limitată

MAE reamintește că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părţi integrante ale Ucrainei.

MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În situații ce ar necesita acordarea de asistență și protecție consulară cetățenilor români în Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale României este extrem de limitată.

Cetățenii români pot solicita asistenţă și protecție consulară Ambasadei României la Kiev, precum și oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află (pentru circumscripții consulare accesați https://kiev.mae.ro/node/474 ).

De asemenea, MAE le solicită cetățenilor români să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă prin intermediul portalului https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel