DW: Capăt de linie la DNA

Site-ul DW se întoarce împotriva șefei DNA.

Pe data de 19 iunie, ziarul se arata revoltat de înregistrările care o aveau în plin plan pe Laura Codruța Kovesi și susținea că acestea sunt false, ”provenind probabil din laboratoarele lui Ghiţă, România TV”.

Aceștia criticau dur trusturile de media care difuzaseră respectivele înregistrări: ”Dar ce rost au asemenea delicte de presă şi de opinie? Falsificări de acest gen sunt proiectile cu utilizare multiplă. Ele nu sunt doar manevre menite să ridice miza unui litigiu şi să obţină pentru cei ce le lansează pe piaţă oarece avantaje mediatice, de felul sporirii audienţei.”

Astăzi, ziarul se repoziționează și se întoarce împotriva șefei DNA, explicând de ce respectivele înregistrări sunt autentice.

”Am înregistrat și editat de-a lungul anilor o mulțime de benzi audio, atât în format analogic (pe bandă magnetică) cât și în format digital, și pot spune pe temeiul acestei experiențe că nu am găsit urme ale unor intervenții de natură să modifice sensul principal al celor spuse de șefa DNA. În pofida a ceea ce se crede de către nespecialiști, posibilitățile de falsificare ale unei înregistrări audio nu sunt nelimitate. Nu poți pur și simplu să iei un pasaj dintr-un context și să-l muți în alt context fără să lași urme, căci sunetul are o complexitate aproape imposibil de reprodus. Tipul microfonului, setările de volum, distanța față de sursă, zgomotele de fond, calitatea acustică a sălii, reverberațiile, toate acestea dau sunetului o textură unică. Ceea ce poți face mai ușor și cu mai mult succes este să lucrezi pe aceeași înregistrare mutând un pasaj dintr-un loc în altul, dar chiar și așa nu poți obține decât fraze coerente relativ scurte, căci păstrând contextul mai larg îți deconspiri falsul. Nu în ultimul rând dinamica vocii trădează ușor o intervenție, căci pasajul lipit trebuie să se potrivească ca tonalitate, ritm și înălțime cu noul context. Ca să nu mai vorbim de pauze și respirație.”, se arată într-un articol al DW.

Mai mult, autorul articolului atrage atenția asupra faptului că șefa DNA, în loc să anunțe că a mobilizat o echipă de specialiști independenți care să demonstreze că banda audio este un fals, a declanșat o anchetă internă pentru a-i depista pe cei care au făcut înregistrarea, lucru care dovedește că înregistrările sunt autentice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel