DW: Campania electorală îi dezbină contraproductiv pe candidații dreptei

Trustul public de presă german, Deutsche Welle, realizează o analiză "a cauzelor luptei intestine din tabăra dreptei", în care avertizează Opoziția că "decredibilizarea insistentă a singurului candidat mai bine plasat şi "doparea" candidatelor mai prost plasate, ar putea duce la descalificarea tuturor candidaţilor anti-PSD".

"Ar fi greşit să credem că această luptă electorală, care îi dezbină pe candidaţii „dreptei", ar fi doar expresia ambiţiilor nemăsurate. Aceste rivalităţile au şi altă explicaţie", scrie Deutsche Welle, în cadrul unui articol publicat în limba română.

Se fac tot soiul de calcule electorale, care par să ignore situația reală, însă este posibil ca sondajele care au apărut până acum să ofere "totuși o imagine apropiată de realitate", precizează semnatarul materialului. 

Plecând de la aceste cercetări sociologice, potrivit cărora Călin Popescu Tăriceanu se clasează pe locul trei în opțiunile românilor, după Victor Ponta și Klaus Iohannis, DW semnalează că, "prin urmare, orice vot răpit de la Klaus Iohannis şi redistribuit la Monica Macovei sau la Elena Udrea îl avantajează, în primă instanţă", pe liderul PLR.

Acțiunile actuale ale "dreptei" îl avantajează pe Tăriceanu

Klaus Iohannis are un avans foarte mare față de ceilalți candidați, însă nu-l devansează pe Victor Ponta, dar "turbulenţele acestea din sânul dreptei ar putea avea ca rezultat o demobilizare a tuturor şi desprinderea lui Călin Popescu Tăriceanu. Se pare că riscul pe care militanţii pro-Macovei şi cei pro-Udrea nu îl iau deloc în considerare este acela de a asista, în cele din urmă, la o competiţie în interiorul USL, la una dintre aripa stângă şi aripa dreaptă a fostei alianţe politice. Decredibilizarea insistentă a singurului candidat mai bine plasat şi "doparea" candidatelor mai prost plasate, ar putea duce la descalificarea tuturor candidaţilor anti-PSD. Iar dacă se va ajunge la această situaţie, atunci se poate afirma că dreapta nu doar că nu a făcut nimic ca să-şi sporească şansele, ci dimpotrivă le-a diminuat şi pe cele pe care le mai avea", precizează Deutsche Welle.

Totodată, DW apreciază că "dreapta" se vădeşte tot mai mult o agregare de oameni şi grupări eterogene, care tind tot mai mult să o apuce pe căi diferite, inclusiv în grupuri paneuropene diferite. "Prin urmare ar fi greşit să credem că această campanie electorală, care îi dezbină contraproductiv pe candidaţii „dreptei", ar fi doar expresia lipei de luciditate a combatanţilor, a lipsei lor de caracter sau a ambiţiilor exagerate. Rivalităţile acestea din sânul dreptei sunt, în bună măsură, şi expresia ieşirii din indistincţie", conchide DW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel