”Dur și competent”: Cine este următorul prim-ministru al Noii Zeelande, Chris Hipkins

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Chris Hipkins urmează să devină următorul prim-ministru al Noii Zeelande, după ce sâmbătă a apărut ca singurul candidat la conducerea Partidului Laburist de guvernământ.

Chris Hipkins, cunoscut sub numele de ”Chippy”, a devenit un nume cunoscut în timpul pandemiei de COVID. El și-a asumat în mare parte un rol de gestionare a crizelor, sigilând granițele țării și și-a construit o reputație de competență în combaterea virusului, informează Euronews.

El a recunoscut anul trecut că oamenii s-au săturat de restricțiile dure din cauza pandemiei, descriind închiderea frontierelor drept ”dificile”. În ciuda rolului său în timpul pandemiei, Hipkins și alți liberali au stat în umbra lui Ardern, o icoană globală a stângii care a exemplificat un nou stil de conducere.

Hipkins a ocupat funcția de ministru al Poliției din iunie 2022, pe lângă deținerea portofoliului de Educație. Rolul său de supraveghere a poliției este semnificativ, deoarece criminalitatea a devenit o critică cheie la adresa guvernului lui Arden. 

Editorialistul politic, Josie Pagani, l-a numit pe Hipkins ”sensibil, simpatic, dur și competent”.

În vârstă de 44 de ani, Chris Hipkins se descrie ca un ”iubitor de plimbări în aer liber” căruia îi place ciclismul montan, drumețiile și înotul. A studiat politica și criminologia la Universitatea Victoria și mai târziu a lucrat în sectorul de formare industrială.

Deși este cunoscut ca o persoană amabilă și ușor de înțeles, Hipkins a fost implicat în certuri importante cu fostul guvern conservator al Australiei.

În 2021, el a acuzat Australia că își ”exporta gunoiul” în Noua Zeelandă – o referire la politica controversată a Canberra de a deporta criminali în țara lor de origine.

Cu câțiva ani mai devreme, Hipkins a fost admonestat de Ardern pentru rolul său într-un scandal cu dublă cetățenie în Parlamentul australian.

Viceprim-ministrul de atunci, Barnaby Joyce, a fost forțat să demisioneze după ce informațiile date lui Hipkins au dezvăluit că Joyce era un cetățean dublu al Australiei și al Noii Zeelande. Australia interzice politicienilor să fie membri ai parlamentului dacă dețin dublă naționalitate.

La acea vreme, Ardern a spus că acțiunile lui Hipkins erau ”inacceptabile”. 

Printre cele mai mari provocări ale sale în noua funcție va fi aceea de a convinge alegătorii că partidul său gestionează bine economia.

Rata șomajului din Noua Zeelandă este relativ scăzută, la 3,3%, dar inflația este ridicată la 7,2%. 

Unii economiști prevăd că țara va intra în recesiune anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel