După o zi de pauză, ROBOR la trei luni își reia creșterea

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Indicele ROBOR la trei luni și-a reluat creșterea, după o zi de pauză.

Indicele ROBOR la trei luni și-a reluat creșterea marți, la 2,60% de la 2,59% vineri și luni, reacționând la majorarea dobânzii de referință anunțată de BNR săptămâna trecută.

Tot marți, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 2,74%, faţă de 2,72% luni, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 2,84%, faţă de 2,83%.

BNR a majorat săptămâna trecută dobânda-cheie la 1,75%, de la 1,5%. Indicele IRCC, folosit la calculul dobânzilor la creditele noi, luate din mai 2019 până acum, este 1,08%., scrie Mediafax.

14%, creștere economică anunțată de Cîțu. Adrian Câciu vine cu cifra pentru finalul anului 2021

Premierul interimar Florin Cîţu a declarat, luni, că analizează mai multe variante pentru reducerea costului contribuţiilor la sănătate, menţionând că se doreşte ca toată lumea care primeşte salariu în România să plătească o contribuţie mai mică.

"Sunt scenarii pe care lucrăm şi vom face acest lucru când vom vedea că această strategie a noastră, această măsură nu va avea un impact asupra deficitului la pensii. Anul acesta avem încasări mai bune. Am luat peste 2 miliarde de lei de la bugetul de pensii pentru că aveam încasări mai bune şi deficitul de fapt a fost mai mic. Mergem pe aceeaşi strategie, încasările sunt mai mari la buget, avem creştere economică, astăzi au venit cifrele îmbunătăţite pentru prima parte a anului - aproape 14% creştere economică. Încasările sunt mai mari cu aproape 9 miliarde de lei, deci sunt lucruri pe care putem să le facem şi nu vom afecta deficitul bugetar. Din contră, vom arăta o scădere a deficitului bugetar", a explicat Cîţu, potrivit Agerpres.

În acest sens, DC News l-a contactat pe economistul Adrian Câciu, iar acesta a făcut o radiografie a situației economice în 2021 și a preconizat în jurul cărei valori se va situa creșterea economică la finalul acestui an:

„Primul-ministru, încă în funcție, trage un pic de păr cifrele care au apărut astăzi. Oricine poate vedea că trimestrul II are o viteză de creștere mai mică decât viteza de creștere din trimestrul I, deci încetinește creșterea economică. Per ansamblu, premierul s-a referit la creșterea trimestrul II anul acesta față de trimestrul II anul trecut, dar nu așa se traduce creșterea economică anuală.

Au fost încasări mai mari în primul trimestru pentru că au venit taxele amânate de anul trecut. Din păcate, nu au venit încasări dintr-o revenire efectivă economică, iar la acest moment nu suntem încă peste anul 2020. La aceasta se adaugă și restricțiile care au apărut în trimestrul IV. Pandemia impune restricții, iar asta înseamnă pierderi economice pentru diverse sectoare“, precizează economistul Adrian Câciu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel