După Liverpool, situl Stonehenge este luat la țintă. Britanicii au probleme cu UNESCO

Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Marea Britanie are probleme cu UNESCO, după ce Liverpool și-a pierdut valoarea de Patrimoniu Mondial.

Marea Britanie își pierde reputația globală pentru conservarea activelor istorice „fără egal”, avertizează organizațiile culturale. Astfel, Stonehenge este aproape să își piardă statutul de Patrimoniu Mondial după ce orașul Liverpool a pățit același lucru, transmite The Guardian.

UNESCO a transmis miniștrilor că cercul din bucăți de piară de la Wiltshire va fi pus pe lista sa de monumente „în pericol”, adică ultimul stadiu înainte de ștergerea completă a statutului de Patrimoniu Mondial, dacă un tunel rutier de 2 miliarde euro va fi executat conform planurilor.

UNESCO va lua la puricat toate siturile britanice de pe listă

Organizațiile pentru patrimoniu au avertizat vineri că UNESCO va lua la puricat cele 31 de situri listate din Marea Britanie printre care se numără și Palatul Westminster și Grădinile Kew, după ce Liverpool a devenit doar a treia locație care să rămână fără titlu din cei 50 de ani de când se certifică aceste patrimonii. Alte situri care vor fi supuse unor exigențe mai mari ale agenției ONU sunt Stonehenge, centrul vechi și centrul nou din Edinburgh, Turnul Londrei și locația istorică de minerit din Cornwall. Toate acestea sunt vizate din cauza unor investiții controversate.

Președintele organizației Patrimoniului Mondial din Marea Britanie, Chris Blandford, s-a plâns că există o înțelegere scăzută la nivel guvernamental a importanței siturilor UNESCO din această țară. El a adăugat că unele dintre acestea au fost extrem de subfinanțate, iar miniștrii au arătat „o reținere uriașă când vine vorba de fructificarea Patrimoniului Mondial”.

Guvernul nu dă dovadă că știe ce să facă cu aceste locații de importanță uriașă

„Aceste locații au o semnificație internațională. Sunt vârful celor mai bune moșteniri culturale pe care le avem. Într-un moment în care suntem în afara Uniunii Europene și vrem să fim luați în serios la nivel mondial, de ce să nu folosim aceste active incredibile de o asemenea semnificație pentru a ne ajuta?”, a adăugat Blandford.

Șefii UNESCO au criticat guvernul britanic că „nu și-a îndeplinit obligațiile” de a proteja portul și împrejurimile orașului Liverpool, de natură victoriană, dând vina pe ani întregi de dezvoltare a zonei care a adus o „daună ireversibilă” a valorii sale istorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel