După faptă și răsplată. Ecuadorul primește un împrumut important imediat după predarea fondatorului WikiLeaks

Eduard Pascu / 12 apr 2019 / 20:11 Salveaza PDF Comentarii
Julian Assange a fost arestat la Londra din sediul Ambasadei Ecuadorului
Descriere foto: Julian Assange a fost arestat la Londra din sediul Ambasadei Ecuadorului

Imediat ce fondatorul WikiLeaks a fost evacuat din Ambasada Ecuatorului, Fondul Monetar Internațional a aprobat un împrumut important.

Jurnalistul Radu Herjeu a anunțat pe pagina sa de Facebook: "A doua zi după ce Assange (fondatorul WikiLeaks) e dat afară din ambasada Ecuadorului de la Londra, ca să-l poată aresta britanicii și preda americanilor, Fondul Monetar Internațional aprobă un împrumut de 4,2 miliarde de dolari Ecuadorului! Ca și în România, e vorba doar de coincidențe!"

Președintele Lenin Moreno a anunțat că Ecuador va primi împrumuturi internaționale în valoare de 10,2 miliarde de dolari SUA, care ar avea rate ale dobânzii mai mici de 5% și ar putea fi plătite în termen de până la 30 de ani, anunță telesurenglish.net.

"Am recâștigat încrederea și credibilitatea", a spus Moreno și a adăugat că "cele mai importante organizații din lume au decis să se alăture drumului pe care îl construim".

Șarjă de împrumuturi

 

Potrivit lui El Telegrafo, un ziar local de stat, Ecuador va primi 6 miliarde de dolari de la Banca Mondială, Banca Interamericană de Dezvoltare (IDB), Banca de Dezvoltare a Americii Latine (CAF), Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul de rezervă din America Latină (FLAR) și Agenția Franceză pentru Dezvoltare (AFD). La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) va acorda 4,2 miliarde USD.

Optimismul manifestat de guvernul ecuadorian și de mass-media nu a fost însă însoțit de explicații privind termenii, condițiile și obiectivele acestor posibile împrumuturi, care au fost prezentate local ca acorduri deja atinse și destinate susținerii Planului de Prosperitate al președintelui Moreno.

Pe 21 februarie, printr-un comunicat de presă, FMI a clarificat faptul că personalul său tehnic din Ecuador și oficialii ecuadorei a ajuns la un acord doar cu privire la măsurile de politică pe care guvernul Ecuador trebuie să le pună în aplicare pentru a aplica ulterior împrumutul de 4,2 miliarde USD FMI ar proceda apoi în contextul a ceea ce numește Facilitatea extinsă a fondurilor (FEP).

 

Vezi și: Preşedintele Ecuadorului, prima reacţie după arestarea lui Assage: Am cerut Marii Britanii să garanteze că Assange nu va fi extrădat


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27