După două săptămâni, CNCD a fost sesizat cu privire la ce a spus Viktor Orban la Tușnad. Bogdan Chirieac: O asemenea silă față de democrație și față de România...

Inquam Photos / Laszlo Beliczay
Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Analistul politic Bogdan Chirieac a denunțat modul în care în România nu au existat represalii după declarațiile controversate ale premierului Ungariei, Viktor Orban. 

Vorbind despre o potențială vizită a lui Viktor Orban în România, analistul politic Bogdan Chirieac a evidențiat modul în care politicianul ungar s-a raportat la România, mai ales în discursul său de la Băile Tușnad. Făcând referire la acel incident, analistul politic a afirmat că autoritățile române s-au sesizat tardiv în cazul demnitarului, Viktor Orban fiind vizat de Consiliul Național de Combatere a Discriminării, care l-ar putea ancheta și chema la audieri. 

”Nu cred că se va întâmpla asta. Un lider ca el, să știți, ar trebui să vină, fiindcă lucrul ăsta ar fi o platformă electorală extraordinară, dar Viktor Orban are o asemenea silă față de democrație și față de România, în general, încât nu cred că se va deplasa aici. Iar în privința jurisdicției, să fim serioși, sunt doi deputați UDMR condamnați definitiv, care s-au refugiat la Budapesta, deși Ungaria este țară UE, există tratate de extrădare, domnul Orban a spus că se află sub protecția sa și nu i-a mai extrădat în România, după cum bine știți” a spus Bogdan Chirieac. Analistul politic consideră că CNCD trebuia să se sesizeze din ziua următoare afirmațiilor, dacă nu în aceeași zi, lucru care nu s-a întâmplat. 

Nici acum nu s-a autosesizat CNCD, de altfel. 

”Păi nu au jurisdicție”, a afirmat Gelu Vișan. ”Băile Tușnad sunt încă pe teritoriul României. Acum, cât o mai fi”, a replicat Bogdan Chirieac. 

CNCD îl va cita, până la urmă, pe Viktor Orban  

Vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru, a reclamat la CNCD, joi, discursul cu ”caracter rasist şi xenofob” susținut de Viktor Orban în România, la Băile Tușnad.  

Contactat și întrebat de DC News și întrebat dacă citarea premierului Viktor Orban se va face prin intermediul ambasadei, președintele CNCD a transmis că ”se va face o procedură de citare, ca în cazul oricărei plângeri”.   

Demisii în cabinetul Orban  

Declarațiile premierului Viktor Orban din România au provocat o demisie din cabinetul acestuia de la Budapesta.  

Zsuzsa Hegedus, consiliera lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială,  și-a prezentat demisia de onoare și a transmis jurnaliştilor o scrisoare pe care i-a trimis-o și premierului ungar, în care califică discursul său drept unul „nazist”.  

„Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase. Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (...) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris fosta consilieră a lui Orban.  

Amintim că la DC News am fost primii care am cerut sancționarea lui Viktor Orban prin CNCD. Puteți verifica acest lucru în arhiva site-ului. Citește continuarea și află mai multe despre acest subiect AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel