După discuții aprinse, CNA a prelungit licența Realitatea TV

sigla-realitatea-tv
sigla-realitatea-tv

Consiliul Național al Audiovizulului a prelungit linceța postului de televiziune Ralitatea TV pentru încă 9 ani, decizia venind însă după numeroase acuzaţii între membrii Consiliului.

Decizia de acordare a licenţei audiovizuale s-a luat cu şase voturi pentru şi trei împotrivă (Narcisa Iorga, Ioan Onisei şi Dan Grigore), transmite Mediafax.

Astfel, la şedinţa  Consiliului, a fost prezent din nou Stelian Tănase, care, de la 1 noiembrie, va fi director general al Realitatea TV. El a prezentat din nou proiectul editorial al postului Realitatea TV, a cărui licenţă audiovizuală avea ca termen de expirare data de 30 octombrie. Potrivit acestuia, proiectul editorial al Realitatea TV prevede două aspecte: continuitatea şi elementele de schimbare.

"Poziţia pe care a câştigat-o Realitatea TV în ultimul an, un an şi jumătate (...) ne-a fixat în fiecare trimestru pe locul trei ca audienţe", a spus Stelian Tănase, precizând că, pentru un post de nişă, audienţele atât de ridicate reprezintă "o performanţă".

"Avem câteva proiecte şi, din punct de vedere editorial, intenţionăm o schimbare de orientare destul de pronunţată. Proiectul porneşte prin a parafraza normele BBC. Perioada care vine este foarte tulbure şi, dacă nu o să avem nişte reguli clare pe care să le aplicăm în toate situaţiile, vom avea probleme şi de credibilitate şi de deontologia meseriei noastre. Publicul va constata schimbarea în grila noastră. Ea ţine cont de ceea ce s-ar numi o televiziune de tip occidental. Vom rămâne un post de ştiri, dar ştirile vor privi arii mult mai largi din societatea românească", a explicat Stelian Tănase.

Totodată, Tănase a precizat că şi grila de weekend a postului se va schimba, astfel încât Realitatea TV va difuza, la sfârşit de săptămână, "programe care ţin de istorie şi de cultură, dar şi documentare".

"Este o televiziune privată, este un business, cineva a investit şi nu vrea să arunce banii pe fereastră. Trebuie să ne punem problema dacă publicul românesc va accepta limbajul sobru, neutru, pe care vrem să-l impunem. Vom diminua proporţia emisiunilor de comentariu, asta a scăzut nivelul de jurnalism, pentru că toată lumea are opinii, dar foarte puţină lume poate să aducă o informaţie verificată. Asta vom face, dar informaţia este scumpă", a explicat Stelian Tănase, invocând şi reducerea masivă a bugetelor de publicitate, care se va menţine şi în 2011.

Părerile împărțite au dat naștere unor discuții aprinse între memebrii Consililului Național al Audiovizualului. Narcisa Iroga va sesiza Parlamentul cu privire la încălcarea legislației audiovizuale.

După ce viitorul director general al postului a ieşit din sala de şedinţe, discuţiile dintre membrii CNA au fost foarte aprinse, culminând cu acuzaţii din partea unora dintre membrii Consiliului la adresa altor membri.

"Lipsa de profesionalism este direct proporţională cu audienţa", a spus, din start, Narcisa Iorga, membru al CNA. "Domnul Tănase a spus că, dacă va primi un telefon, îşi va da demisia, dar noi ce vom face? Eu îmi menţin poziţia că o staţie, timp de nouă ani, a avut un anumit comportament pe piaţa audiovizuală, trebuie să luăm în considerare şi greşelile CNA", a spus Iorga.

"Mie nu îmi este deloc clar cum este cu acţionariatul acestui radiodifuzor şi cu conducerea lui deliberativo-executivă. Avem o serie întreagă de prevederi foarte clare în legea audiovizualului, ar trebui să cunoaştem acţionariatul până la ultima persoană fizică. Nu înţeleg cum poate un om de afaceri să investească o sumă importantă în managementul unui post şi să plătească pentru a munci. Problema acţionariatului ridică, în opinia mea, şi o problemă la fel de importantă şi anume cine operează, de fapt, licenţa. Sunt întrebări la care, din păcate, nu putem răspunde în acest moment", a spus şi Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, citat de Mediafax.

El a făcut referire la faptul că managementul Realitatea Media a fost preluat de compania Asesoft şi la articolul 59 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(3) Sunt interzise operarea şi exploatarea licenţelor audiovizuale de către alte persoane decât deţinătorii de drept ai acestora".

"Eu, personal, găsesc o contradicţie evidentă între obiectivele declarate de viitorul manager, pentru care, ca orice om care investeşte bani, obiectivul principal este audienţa, şi acest proiect de grilă de program pentru care obiectivele înseamnă altceva. Nu pun la îndoială onestitatea, calitatea morală şi intelectuală a domnului Stelian Tănase. Mă întreb, însă, şi eu dacă domnul Stelian Tănase nu corespunde intereselor de business şi mâine-poimâine îşi dă demisia", a mai spus Onisei.

În schimb, Răsvan Popescu, preşedintele Consiliului, a spus că perspectiva insituției trebuie să fie îndreptată către apărarea interesului public.

"Eu cred că perspectiva noastră trebuie să fie de apărători ai interesului public în domeniul audiovizual. Acest post şi-a dobândit un loc important. Este pe locul trei în audienţe", a spus Răsvan Popescu, precizând că, atunci când Realitatea TV a avut abateri de la legislaţia audiovizualului, postul a fost sancţionat de către CNA.

În acest context, Dan Grigore a făcut trimitere la faptul că, atunci când Realitatea TV a primit sancţiuni, membrii Consiliului au fost "ameninţaţi" în direct în programele postului.

"Mă mir că vă deranjează că orice om are dreptul să acţioneze la instanţă. Orice radiodifuzor are acest drept de a apela la instanţă. Eu sunt de acord ca orice om din ţară să mă dea în judecată", i-a spus Răsvan Popescu. "Într-o societate civilizată, cele mai multe conflicte se tranşează în justiţie. Orice autoritate poate greşi, poate chiar abuza, tocmai de aceea există un organism de arbitraj care este justiţia. E o atitudine legală şi corectă", a mai spus preşedintele CNA.

"Legiferaţi şantajul şi ultrajul, domnule preşedinte. Ameninţarea înseamnă şantaj şi ultraj", i s-a adresat Narcisa Iorga lui Răsvan Popescu.

Totodată, Narcisa Iorga a susţinut că "CNA nu şi-a îndeplinit acest garant al interesului public". "A intervenit cu dublă măsură pentru a aplica sancţiuni în cazuri aproape similare (...) CNA nu-şi respectă propriile decizii. Sancţiunile minore pe care dumneavoastră spuneţi că le-am aplicat când Realitatea TV s-a abătut de la lege - 21 de somaţii şi o singură amendă într-un an - sunt inadmisibile. Cred că noi, CNA, avem o mare problemă (...) Eu consider că nu radiodifuzorii sunt principalii vinovaţi pentru degradarea spaţiului audiovizual, ci noi ca instituţie. Eu consider că trebuie să ne asumăm răspunderea pentru vina pe care o avem şi consider că şi Comisiile parlamentare trebuie să asculte şi părerile noastre. Eu consider că va trebui să ne adresăm Parlamentului pentru a lămuri ce se întâmplă cu noi, cu acest Consiliu", a spus Narcisa Iorga.

Astfel, Narcisa Iorga a spus că va face demersul de a sesiza Parlamentul în legătură cu faptul că membrii CNA au o problemă în privinţa respectării legii audiovizualului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel