După 65 de ani de control european al FMI, restul lumii îşi cere acum partea. Cine îi va lua locul lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea Fondului Monetar Internaţional

Dominique Strauss-Kahn in curtea de judecata
Dominique Strauss-Kahn in curtea de judecata

După 65 de ani de control european neîntrerupt al Fondului Monetar Internaţional, restul lumii vrea acum să schimbe această stare de fapt. Arestarea şi demisia politicianului francez Dominique Strauss-Kahn din postura de şef al FMI au determinat ţările din afara europei să ceară în mod deschis o şansă de a ocupa fotoliul lăsat liber.

Rusia şi Africa de Sud au solicitat numirea unui şef provenit din ţările cu pieţe emergente, în timp ce unii politicieni din Asia au sugerat personalităţi din propriile ţări, scrie

Care sunt numele vehiculate pentru preluarea şefiei FMI

„Cum Asia joacă un rol tot mai important în creşterea economiei globale, un lider asiatic ar fi cel mai potrivit să-şi asume acest rol“, a declarat Cesar Purisima, secretar general al finanţelor din Philippine.

Oficialii coreeni au făcut comentarii similare, susţinuţi, la rândul lor, de către ministrul indonezian de Finanţe, Agus Martowardojo. „Liderul FMI a fost mereu european. Am saluta o deschidere pentru o candidatură din Asia“, a declarat acesta.

Liderii din Europa sunt decişi să menţină actualul status quo, cancelarul german Angela Merkel spunând că actuala criză a datoriilor europene „vorbeşte de un candidat european“.

Strauss-Kahn mai avea de îndeplinit încă 17 luni din mandatul de cinci ani ca şef al FMI, înainte de a fi arestat la New York, sub acuzaţii de agresiune sexuală.

În ciuda opţiunilor diferite, cu toţii sunt de acord că ocuparea cât mai rapidă a scaunului de şef al organizaţiei celor 187 de ţări  este imperativă.

John Lipsky, fost economist şef al JPMorgan Chase and Co. a fost avansat temporar, pentru a ocupa fosta funcţie a lui Strauss-Kahn, dar este decis să se retragă până în luna august.

„Cel mai important lucru este să se desemneze persoana cea mai calificată pentru acest job“ a declarat trezorierul australian, Wayne Swan.

Citeşte şi:

Christine Lagarde îşi anunţă oficial candidatura la şefia FMI

A început oficial cursa pentru succesiunea lui Strauss-Kahn în fruntea FMI. Franţa, Belgia, Mexic, Malayezia, Kazahstan, India sau Africa de Sud, printre ţările cu şanse

Dominique Strauss-Kahn va fi eliberat pentru o cauţiune de un milion de dolari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel