Dumitru Prunariu anunță că este posibil ca românii să ajungă pe Lună în 2025

Sursă foto: Facebook Dumitru Prunariu
Sursă foto: Facebook Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu a vorbit despre șansele românilor de a ajunge în 2025 pe Lună, în timpul evenimentului „Cosmos 2021 - 40 de ani de la zborul în spaţiu”.

„Să nu uităm că nu se va zbura numai la bordul Stației Cosmice Internaționale. Deocamdată, cercetările importante, principale se fac la bordul acestei stații spațiale. În cadrul acordului Artemis pe care l-a semnat cu Statele Unite ale Americii și Agenția Spațială Română este prevăzut faptul că trei locuri de astronauți care vor zbura spre Lună sunt rezervate europenilor.

Dintre aceștia, tot posibilul ca unii să fie selecționați dintre noi. Vor efectua întâi un zbor cosmic la bordul Stației Cosmice Internaționale. E vorba de o experiență în jurul Pământului, mult mai ușor controlabilă. Acolo, dacă se întâmplă ceva, ai luat avionul și într-o oră ești pe Pământ. După aceea, după ce vor dovedi competență și toate calitățile psihologice, fizice, profesionale manifestate, aceștia vor zbura și spre Lună”, a transmis Dumitru Prunariu.

Deocamdată se spune că zborul va fi spre Lună, nu pe Lună

„Deocamdată se spune spre Lună și nu pe Lună. Vom vedea. Pentru că vorbim despre Lună, programul care este deja demarat și pentru care infrastructura este aproape gata este Artemis, programul american care viza acum un an cel puțin, înainte de ultimele alegeri, ca în 2024, spre finalul anului, să depună pe suprafața Lunii un echipaj dintr-un bărbat și o femeie, prima femeie care o să zboare pe Lună.

E adevărat că NASA a primit fonduri suplimentare, e un program politic foarte important pentru Statele Unite – afirmarea încă o dată a puterii spațiale, așa cum a fost și programul Apollo. Probabil că acest program se va realiza totuși în 2025. Ca în orice program spațial apar lucruri neprevăzute, apar decalări obligatorii pentru a avea un program totuși de succes, nu eșecuri”, a mai adăugat el.

Europenii construiesc părți din nava cosmică Orion

„Ei bine, în cazul acestui lucru, pentru că vorbim despre Europa, Agenția Spațială Europeană a încheiat un acord foarte bun cu americanii, în sensul că noi contribuim direct la construcția navei cosmice Orion care va duce astronauți pe Lună. Unul din modulele acestei nave cosmice este construit integral de europeni și derivă dintr-o navă cosmică automată (ATV)”, a explicat Prunariu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel