Dublul ATENTAT TERORIST din Filipine, comis de doi KAMIKAZE

Cele două atacuri care s-au soldat cu 14 morţi şi 75 de răniţi, luni, în insula Jolo din sudul Filipinelor au fost atentate sinucigaşe comise de doi kamikaze, a anunţat marţi comandantul armatei filipineze, Cirilito Sobejana.

Acesta a cerut şi impunerea legii marţiale. 

Declaraţiile martorilor şi imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că prima explozie, atribuită iniţial unui dispozitiv improvizat plasat pe o motocicletă, a fost declanşată de un kamikaze, a declarat generalul locotenent Cirilito Sobejana.

"Acest lucru a fost confirmat", a subliniat el în faţa presei. Această primă explozie a fost urmată o oră mai târziu pe aceeaşi stradă din oraşul Jolo de o a doua declanşată de o femeie care şi-a detonat centura cu explozibili.

14 persoane ucise

Opt membri ai forţelor de securitate şi şase civili au fost ucişi în aceste două atentate aparent coordonate şi care nu au fost încă revendicate. Luni, un responsabil al armatei, locotenent colonel Ronaldo Mateo a declarat că organizaţia jihadistă Abu Sayyaf este foarte probabil organizatorul dublului atentat.

Generalul Sobejana a cerut impunerea legii marţiale pentru a permite revenirea la normalitate şi pentru ca armata să poată controla în mod real deplasările oamenilor. Anterior, Cirilito Sobejana a afirmat că autorităţile analizează posibilitatea ca autorii atentatelor să fie două femei care se aflau sub supraveghere. Este vorba despre văduva indoneziană a primului atentator sinucigaş filipinez, Norman Lasuca, responsabil de un atac cu bombă asupra unei tabere militare în Jolo în iunie 2019, soldat cu şase morţi, şi despre soţia filipineză a lui Abu Talha, un lider al grupării teroriste Abu Sayyaf.

Organizaţia islamistă Abu Sayyaf, considerată organizaţie teroristă de către Washington, este formată dintr-o reţea de militanţi cărora li se atribuie atacuri teroriste sângeroase şi răpiri ale unor turişti străini şi misionari creştini. Exploziile de luni au avut loc în apropierea unei catedrale catolice din Jolo, unde două atentate sinucigaşe s-au soldat cu 21 de morţi în ianuarie 2019. Aceste atacuri au fost atribuite unei grupări legate de Abu Sayyaf, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel