DSP Sibiu: Alertă epidemiologică în privinţa bolii Lyme

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză, care apare în urma înţepăturilor de căpuşe. 

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de către DSP Sibiu, alerta a fost lansată din cauza faptului că schimbările climatice din anul 2015 (n. r. - temperaturi şi precipitaţii) au determinat o creştere explozivă a numărului de persoane care s-au prezentat la spital cu înţepături de căpuşe. Astfel, anul trecut 1.713 persoane au fost înregistrate, faţă de 985 în anul 2014.

DSP Sibiu mai precizează că, totodată, a avut loc şi o creştere a numărului de cazuri de boală Lyme - 63 în anul 2015, dintre care 47 de stadiul I - ceea ce înseamnă o expunere recentă, faţă de numai 44 în anul 2014, cu 20 de stadiul I.

Comunicatul transmis de DSP Sibiu subliniază faptul că aplicarea corectă a măsurilor preventive vizate de alertă poate reduce numărul cazurilor de stadiul I, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2012-2014, dar şi numărul total de cazuri.

'Un prim pas al acestei alerte a constat în solicitarea de sprijin tuturor instituţiilor din judeţ implicate în supravegherea, controlul şi prevenirea boreliozei, cât şi în reducerea populaţiei de căpuşe. Având în vedere faptul că şi în anul 2015 copiii din grupa de vârstă 5-9 ani se numără printre grupele de vârstă cele mai afectate de boala Lyme la nivel judeţean, DSP Sibiu consideră drept o prioritate promovarea în rândul acestora a unui comportament adecvat pentru prevenirea înţepăturilor de căpuşe, solicitând în acest sens şi sprijinul unităţilor de învăţământ, prin realizarea unor ore de educaţie sanitară pe această temă la elevii din ciclul primar', se arată în comunicat, citează Agerpres.

DSP sugerează utilizarea broşurilor cu titlul 'De ce trebuie să fiu atent la căpuşe', tipărite cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu şi care au fost distribuite către şcoli în 2013 şi 2015.

Cele mai expuse categorii ale populaţiei la înţepăturile de căpuşe sunt lucrătorii în aer liber (silvicultori, agricultori, lucrători la căi ferate, la exploatarea gazelor naturale, electricieni lucrători la înălţime, lucrători în amenajarea spaţiilor verzi, în administraţia parcurilor sau pădurilor, constructori, topografi, grădinari, precum şi alte categorii), care împreună cu angajatorii, au obligaţia de a aplica toate măsurile preventive.

Detalii privind aceste măsuri sunt postate pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, la secţiunea Sănătate Publică, Compartimentul de supraveghere epidemiologică şi control boli transmisibile, în articolul intitulat 'Sfaturi pentru persoanele expuse la risc profesional pentru boala Lyme', transmisă prin înţepătura de căpuşă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel