Raportul balistic privind drona militară care s-a prăbuşit în Zagreb acum două săptămâni arată că aceasta a avut ataşată şi o bombă.
O examinare balistică a fragmentelor metalice ale unei drone militare care s-a prăbuşit în Zagreb, în urmă cu două săptămâni, indică faptul că aparatul avea o bombă, dar nu s-a putut ajunge la o concluzie definitivă cu privire la urmele de exploziv, a declarat miercuri Parchetul din Zagreb, relatează Hina.
Nova TV a anunţat marţi seara, citând surse apropiate anchetei, că nu au fost găsite urme de exploziv pe piese ale vehiculului care a fost examinat.
Parchetul a declarat că a primit rezultatele examinării balistice şi doar rezultate parţiale ale examinării chimice şi fizice, adăugând că rezultatele examinărilor efectuate până acum nu sunt suficiente pentru o concluzie finală.
Procuratura a precizat că va continua ancheta în coordonare cu Centrul de Criminalistică, Departamentul de Investigaţii Criminale, Poliţia Militară şi agenţiile de informaţii.
Drona militară din epoca sovietică s-a prăbuşit în apropierea unui cămin studenţesc în cartierul Jarun din sud-vestul Zagrebului, la scurt timp după ora 23:00, pe 10 martie. Aproximativ 40 de maşini aflate într-o parcare din apropiere au fost avariate şi nu au fost înregistraţi răniţi. Drona a venit din Ucraina, după ce a survolat România şi Ungaria, state membre NATO, şi s-a prăbuşit în capitala Croaţiei, după ce a rămas fără combustibil, notează Hina.
Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a declarat săptămâna trecută că guvernul deţine informaţii fiabile şi verificate că vehiculul aerian fără pilot avea o bombă care cel mai probabil a explodat în subteran, scrie Agerpres.
"NATO şi statele membre trebuie să facă mai mult pentru integrarea spaţiului lor aerian şi a capacităţilor de apărare antirachetă, inclusiv să vină cu o nouă generaţie a arhitecturii de sistem antirachetă care să permită să se poată răspunde în timp real oricărei provocări", a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, despre incidentul din Croaţia, unde s-a prăbuşit o dronă de fabricaţie rusească, după ce a trecut prin spaţiul aerian al României şi Ungariei, conform Agerpres.
”Incidentele care au apărut - o dronă de generaţie foarte veche care a ajuns până la Zagreb (...), incidentul de la Bistriţa de la noi, sunt şi alte incidente - ele sunt monitorizate de sistemul de apărare antirachetă al NATO, dar este clar că trebuie să facem mai mult pentru integrarea spaţiului aerian şi a capacităţilor noastre de apărare antirachetă”, a declarat Geoană în cadrul unui briefing online pentru jurnalişti români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News