Pe masa de Paște se regăsește și drobul de miel, care se numără printre cele mai apreciate mâncăruri tradiţionale.
Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel, verdeţuri și ouă. Măruntaiele fierte şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente. Prapurul mielului este aşezat într-o tavă, peste care se pune amestecul de carne şi verdeţuri.
Intestinele de miel se spală foarte, foarte bine de mai multe ori şi se freacă cu sare grunjoasă. Ulterior, cu ajutorul unui băţ rotund din lemn se întorc intestinele pe dos şi se repetă tot procesul cu sarea grunjoasă şi apă. Se adună toate intestinele într-un mănunchi sau două şi se înnoadă la mijloc, apoi se pun la fiert într-o cratiţă cu apă, până când se înmoaie. Măruntaiele de miel se spală bine şi se pun şi ele la fiert într-o cratiţă cu apă şi cu o linguriţă de sare. Se spumează din când în când şi se lasă să fiarbă până când s-au înmuiat.
Puteți încerca următoarea rețetă care vă va ajuta să obțineți un drob delicios de miel:
1 kg măruntaie (ficat, rinichi, plămâni, inimă), prapur de miel
2 ouă crude
3-4 ouă fierte
1 felie de pâine
1 lingură smântână
6 fire ceapă verde
1 ceapă uscată de mărime medie
2 fire usturoi
sare, piper
1 lingură untură sau ulei după preferință.
Se trec prin masina de carne măruntaiele de la un miel, inima, ficatul, plămânii. Se adaugă ouăle crude, puțin miez de pâine muiat în lapte (după dorință), sare, un praf de piper, smântână și verdeată multă, mărar, pătrunjel, ceapă verde și usturoiul verde tocate mărunt cu o parte din cozi.
Se unge forma cu untură sau ulei, se așează prapurul astfel încât să rămână mult și pe margini pentru a putea fi întors deasupra peste umplutură. Se pune o parte din umplutură peste prapur în forma apoi se așează ouale fierte bine, intregi sau jumătăți, apăsând ușor.
Se adaugă și cealaltă parte de umplutură astfel încât să fie acoperite bine ouale. Se acopera cu prapurul compoziția, se unge cu ou bătut cu puțină smântână și se introduce în cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. După ce s-a copt îl scoatem și îl mai lăsăm în tavă până se desprinde ușor de margini. Se scoate și se lasă la răcit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu